(VIDEO) Nakon Tuzle i Živinica – i Sarajevo na pragu epidemije morbila

Epidemija morbila proglašena je u nekoliko gradova u Federaciji. Trenutno je najteža situacija u Tuzli, Živinicama i Sarajevu. U Tuzlanskom kantonu dosad je registrovano 37 oboljelih, a u Sarajevu 12.

Struka upozorava da situacija trenutno nije alarmantna, ali imajući u vidu da u školama u ponedjeljak počinje drugo polugodište, razloga za brigu od širenja zaraze ima.

Vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su i novčane kazne do 2.000 maraka.

Zbog povećanog broja zaražene djece od morbila, u Sarajevu su u četvrtak, 25. januara, otvorena dva punkta gdje će se u narednom periodu vršiti vakcinacija MMR/MRP vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole.

Nadležni su pozvali roditelje da u što većem broju dovedu djecu na vakcinaciju u Dom zdravlja Vrazova i Dom zdravlja Saraj-Polje u Sarajevu.

“U prve tri sedmice 2024. godine u Tuzlanskom kantonu registrirano je 47 oboljelih. U ovoj sedmici registriramo i 12 oboljelih u Kantonu Sarajevo te jednog oboljelog u Zeničko-dobojskom kantonu”, saopćio je 25. januara dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv morbila te da “sve govori o potencijalnom velikom riziku širenja epidemije i u druge dijelove zemlje”.

U Tuzlanskom kantonu, na sjeveru Bosne, proglašena je epidemija morbila 19. januara ove godine.

Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana.

Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa, proljev i povraćanje, grlobolja, kašalj i osip koji kreće od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 posto stanovništva bude cijepljeno.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79