(VIDEO) Naser Orić: “Na Drini je sve počelo, na Drini će sve završiti”

Udruženje „Preživjeli genocida 11. jula 1995.“ obilježili su 28. godišnjicu proboja na slobodnu teritoriju u Nezuku na području Općine Sapna.

Tog 16. jula 1995. godine mnogi od njih su ponovo rođeni, ali su i mnogi saznali za ubistva svojih najmilijih.

Od pada zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenice 11. jula do 16. jula 1995. godine kolona muškaraca, ranjenika i dječaka na putu dugom 110 kilometara intenzivno je gađana svim vrstama naoružanja i bojnim otrovima, a pripadnici Vojske i MUP-a RS sve ratne zarobljenike tih dana su strijeljali na stratištima širom Bosanskog podrinja.

Na ovom obilježavanju prisutnima se obratio i Naser Orić komandant 28. divizije Armije RBiH.

“Ja sam 29.5. mjesec i po prije pada Srebrenice razriješen dužnosti komadanta i bio sam ništa. Ono malo boraca i oficira bilo u 95-toj godini pokušao sam da skupim zajedno sa svim ostalim jedinicama koje su došle u pomoć ovdje.

Pokušali smo da probijemo ovu liniju ovdje. Ja sam mislio dok nisam otišao u Hag da smo mi probili liniju. Međutim kada sam došao u Hag bio sam lično na spratu sa komadantom tadašnje Zvorničke brigade Pandurevićem koji mi je rekao:

“Nasere mogli ste iz pravda Tuzle da udarate 100 godina ne bi je probili. Da nije bilo onih tvojih vukova iza leđa nikad ne bi mogli uzeti metar linije i mi kad smo vidjeli kako oni idu kao ranjeni vukovi mi smo jednostavno pobjedni i ja sam izgubio komandu nad cijelom brigadom” – to su riječi komadanta Zvorničke brigade i to je prava istina.

 

Post by @crnahronikabih
View on Threads

 

Uz dužno poštovanje, svim onim koji su dali tad u to vrijeme svoj doprino da se ne osjećaju omaložavani i umanjeni ali ovo čovjek koji je bio sa druge strane i respekt prema tim borcima koji su bili, nisu imali ni oružja ni municije, a ni hrane nisu imali ništa. Borili su se samo za goli život.

Što se tiče historije rata od nastanka otpora u srednjem Podrinju pa do nastanka 28. divizije naš uvaženi historičar Avdo Husejnović najbolje je to uporedio i rekao ali ono što smo mi radili, mi smo to radili srcem, nismo radili ni za para ni zašta. Već samo smo branili sebe i svoju državu.

I da vam ja nešto kažem, na Drini je sve počelo, na Drini će se završiti. Mi Podrinjci smo rođeni ili da umremo ili da pobijedimo. I ove bitke do sada, uvijek smo pobijeđivali i uvijek ćemo pobijeđivati” – rekao je Naser Orić

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79