(VIDEO) Nelegalni inspektori bagerom srušili mlade čemprese na Bjelašnici

Priča je o sistemu koji radi protiv pojedinca i radimo je u nastavcima. Možda će djelovati kao da je sve ispričano, ali nije.

Priča koju smo vam donijeli krajem februara o mogućem rušenju objekta na Babinom Dolu na Bjelašnici, a za što su rješenje donijeli Sead Hodžić i Mirsad Mešić, inače uposlenici Općine Trnovo i osobe za koje je kasnije Ministarstvo pravde kazalo da nisu kvalifikovani za obavljanje inspekcijskih poslova, dobila je svoj nastavak.

Podsjećamo, Meho Daut je 2009. godine na Bjelašnici izgradio objekat, nakon čega ih je trebao izgraditi još 20, što nije učinjeno. Daut je zatim objekat površine 88 kvadratnih metara prodao, dozvola je glasila na montažno-demontažni objekat, iako prema zakonu takav objekat može biti samo do četiri kvadratna metra površine.

Za danas je bilo zakazano rušenje prenosi Hayat.

Načelnik Berilo i Općina Trnovo omogućili su bespravnu sječu šume na 3,5 hektara kako bi izgradila sportske terene, apartmane i hotel. Većinu je Općina prodala i poklonila privatnim firmama, a za dio posječenih stabala nije moguće utvrditi gdje je završio.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) izvještavao je o krčmi šume na vratima olimpijskog centra.

Stotine stabala jele i bukve bespravno je posječeno kako bi se očistio prostor za izgradnju poslovno-sportskog centra na Bjelašnici, novog projekta Općine Trnovo koji nepovratno narušava ljepotu ove olimpijske planine.

Zašto Općina Trnovo i načelnik Berilo uništavaju šumu, zelenilo i prirodu na Bjelašnici te po čijem nalogu odgovorit će Sud Bosne i Hercegovine.

Raskrčeno je skoro hiljadu kubika šume, najvećim dijelom bez odobrenja kantonalnih vlasti u Sarajevu i plaćene naknade, otkrili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kaže da nije nadležan pratiti da li je šuma posječena u skladu sa propisima. „Ja nisam taj koji čuva šumu.” (Foto: CIN)

“To je sada princip Općine Trnovo i Općinskog vijeća i načelnika. ‘Ovo je moja zemlja, ja ću napraviti pa ću legalizovati’. To je taj princip gdje ljudi pa i općinski načelnik i svaki pojedini čovjek ovdje ne može da shvati da ako radiš bez dozvole i mimo regulacionog plana, da je jednako kao da si otišao i opljačkao banku. To je jednako krivično djelo”, kaže Kapidžić.

(VIDEO) Sarajevo ostaje bez pitke vode: Fekalije iz bjelašničkih apartmana na našim stolovima!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79