(VIDEO) Neodgovorni vlasnici dovode građane u opasnost: U Tuzli rotvajleri slobodno lutaju ulicom

Nakon što su prije par dana dva rotvajlera napala ženu ispred zgrade u Sarajevu te joj nanijela tjelesne povrede, danas se pojavljuje snimak iz Tuzle koji podsjeća na spomenutu situaciju.

U centru Sarajeva dobermani brutalno izgrizli ženu

Snimak je na Facebooku objavio gradski vijećnik Admir Čavalić, a njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

“Prije nekoliko dana mještanin naselja Moluhe, Senad Husić je objavio ovaj video snimak na kojem se vide dva rotvajlera kako se kreću u ulici Save Kovačevića. Dobio sam informaciju od drugih mještana da su psi još uvijek tu, i da ulaze u dvorišta tokom noći.

Ova ulica je posebno bitna sada jer na stotine školske djece se kreće navedenom. Potaknut nedavnim dešavanjima u centru Sarajeva i stravičnim fotografijama napada na gospođu, apelujem da se ovaj problem čim prije riješi – molba vlasniku da ograniči kretanje pasa, ali svakako i zadatak svima nama da ograničimo ovu praksu u našem gradu.

Bojim se da ne bude prekasno” – zaključio je Čavalić.

Potencijalno opasan pas je bilo koja jedinka te vrste, bilo koje pasmine, koja je ničim izazvana napala čovjeka i nanijela mu tjelesne povrede ili ga usmrtila.

Zakon propisuje sankcije za vlasnike pasa koji svoje pse izvode na javna mjesta bez zakonom propisane opreme u koju se ubrajaju ogrlica, brnjica i povodac, kao i osobe koje nemaju nadzor nad svojim psima te zlostavljau životinju ili na drugi način surovo postupaju.

✋✋✋ Prije nekoliko dana mještanin naselja Moluhe, Senad Husić je objavio ovaj video snimak na kojem se vide dva…

Posted by Admir Čavalić on Thursday, 7 October 2021

Krivični zakon Federacije BiH propisuje da osoba koja pse ili druge opasne životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez direktnog čuvanja i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci. Isti član jasno i nedvosmisleno navodi da će vlasnik čiji pas tjelesno povrijedi neku osobu biti kažnjen kaznom do tri godine zatvora.

Također, postoji i Pravilnik o držanju opasnih životinja, koji jasno propisuje uslove pod kojim se psi smiju držati, kao i uslove pod kojima se smiju izvoditi na ulicu. Međutim, nerijetko svjedočimo kršenju odredbi.

Svjedoci nemilog događaja u Sarajevu: “Uhvatio sam ženu za ruku i pokušao da je izvučem na ulicu”

Opasna životinja je ona vrsta životinja od koje postoji rizik da svojim urođenim sklonostima ispoljava sklonost za napad na čovjeka, kojim mu može nanijeti tjelesne povrede ili ga usmrtiti.

Mjerodavna tijela za utvrđivanje potencijalno opasne vrste su Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, mjerodavna tijela entiteta – Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Rigorozne kazne za vlasnike pasa u slučaju napada i nanošenja povreda drugoj osobi

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79