(VIDEO) Njemačka: Održana tri koncerta u zatvorenom, istražuju rizike od zaraze

Naučnici u Njemačkoj organizirali su tri pop koncerta u jednom danu kako bi istražili rizike koje predstavljaju masovni zatvoreni događaji tokom pandemije koronavirusa.

Austrija uvela rigorozne kontrole, na granici se čeka i po 13 sati

Učestvovalo je oko 1.500 zdravih volontera u dobi između 18 i 50 godina. Voditelj studije, koju je Univerzitet Halle provelo u Leipzigu, rekao je da je “vrlo zadovoljan” načinom na koji se događaj odvijao, prenosi BBC.

Pjevač i tekstopisac Tim Bendzko pristao je nastupiti na sve tri svirke. Do studije je došlo dok je Njemačka zabilježila najveći broj infekcija Covid-19 od kraja aprila.

U posljednja 24 sata zabilježeno je više od 2.000 slučajeva, čime je ukupan broj slučajeva na 232.082, izvijestio je Institut Robert Koch.

-Koncertna studija, nazvana Restart-19, stvorena je “kako bi se istražili uvjeti pod kojima se takvi događaji mogu provesti uprkos pandemiji – rekli su istraživači.

Prvi od tri subotnja koncerta imao je za cilj simulirati događaj prije pandemije, a da nisu poduzete sigurnosne mjere. Drugi je uključivao veće mjere i socijalno distanciranje, dok je treći obuhvatio polovinu broja posjetitelja, a svaka osoba je stajala udaljena metar i pol.

Svi učesnici testirani su na Covid-19, te su im dodijeljene maske za lice i uređaji za praćenje kako bi se izmjerilo njihovo distanciranje. Navodno su istraživači također koristili fluorescentna dezinfekcijska sredstva za praćenje koje površine publika najviše dira.

-Prikupljanje podataka ide vrlo dobro, tako da imamo kvalitetne podatke, raspoloženje je sjajno i izuzetno smo zadovoljni disciplinom u nošenju maski i korištenju dezinficijensa – rekao je vodeći istraživač dr. Stefan Moritz.

Pjevač Tim Bendzko u međuvremenu je rekao da je događaj premašio njegova očekivanja.

-Nadam se da će nam ovi rezultati uskoro pomoći da ponovo održimo prave koncerte pred publikom – kazao je.

Rezultati studije očekuju se na jesen.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79