(VIDEO) Policajci slomili slijepcu nogu, iščašili ruku, pa ga još optužili za lažno predstavljanje i vrijeđanje

Potraga donosi priču o nevjerojatnom propustu zagrebačke policije

Potraga donosi priču o nevjerojatnom propustu zagrebačke policije. Pitali su ga zove li se Stevo. On je potvrdio. Nekoliko trenutaka kasnije našao se na podu, a dvojica policajaca slomila su mu nogu i iščašili ruku. Šokirani susjedi krenuli su upozoravati policajce da je čovjek na kojeg su se namjerili – potpuno slijep.

A da stvar bude gora, uopće nije onaj kojeg su zapravo tražili. Ne samo da su ozlijedili i priveli krivog čovjeka, i to slijepca, nego su ga još i prijavili sudu za lažno predstavljanje i vrijeđanje.

Jeste li vi Stevo?

Stevan Jambrešić ima 47 godina i od djetinjstva je potpuno slijep. S polusestrom živi na zapadnoj strani glavnog grada. Baš tamo prije dva mjeseca zatekli su ga i policajci. Prepričava nam kako je to izgledalo.

“Odlazim do plota, otvaram. Pazite pitanje, jeste vi Stevo? Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. No, prezime nisu spominjali”, ispričao je Zagrepčanin Stevan Jambrešić.

Zapravo se zove Stevan, no svi ga zovu Stevo. Njegova polusestra je teško pokretna pa nas je zamolila da je ne snimamo. Iz istog razloga bila je nemoćna pomoći slijepom bratu. Dvojica policajaca, koji su ušli u dvorište – priveli ga na silu, pritom su mu slomili nogu, iščašili ruku. U trenutku dok ga je policija grubo odvodila, bilo je jasno da su ga zamijenili s nekim drugim čovjekom.

“Neka … je došla tu, u ovu VII. postaju prijaviti svog očuha ili što li, da ju je udario, i nisu niti čekali da im kažem prezime svoje, oni su odmah svalili – vi ste Stevo… Dajte neki dokument. I ja sam krenuo prema hodniku u jaknu da dam osobnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su blagu silu već činiti. Povlačiti me prvo za ramena, pa za vestu da sam skoro pao na nos”, priča Stevan Jambrešić.
Tražili čovjeka drugog prezimena

Policija je dakle tražila čovjeka potpuno drugačijeg prezimena. Stevan Jambrešić, kaže, do svoje osobne iskaznice nije uspio niti doći. Prije nego je shvatio što se događa policajci su ga zgrabili rukama.

“Kad su me odvukli do pola dvorišta su me srušili i počeli udarati po nogi, onako skakajući dok ja nisam počeo bolno arlaukati, i rekao, slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, što je bilo. Ja sam kazao, slomili ste mi nogu, uopće se nisu obazirali na to, onda su stali udarati, onda su počeli nogu izvrtati”, rekao je Stevan Jambrešić.

Njegovo jaukanje čula je i susjeda Lejla Tataragić.

“Vidjela sam kako leži na podu, kako su ga podigli, on je rekao da mu je strgana noga. Slomio si mi nogu, slomio si mi nogu. Znači, ja sam samo rekla, pa dobro što radite, on je slijep i u tom su ga podigli s poda i vodili prema kolima. Bili su drugi susjedi ovdje, svi su čuli da se događa nešto. Nije im bilo jasno što se događa i što je on mogao napraviti budući je slijepa osoba”, rekla je Zagrepčanka Lejla Tataragić.
Zašto mu nisu dali da pokaže osobnu?

Stevan Jambrešić kaže da je u autu rekao da je on Stjepan Jambrešić, a ne onaj kojeg su tražili. “Da, rekao sam im, ajmo sad kad ste shvatili da sam kriva osoba, vratite me doma. Ne! To ćemo u postaji riješiti. Uz stepenice sam se s tom bolesnom nogom penjao, uopće mi nisu pomogli, da bi drugi kolega policajac toj dvojici kazao: što uradiste, priveli ste krivu osobu”, priča Stevan Jambrešić.

Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno trebala nalaziti na istoj adresi. Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto Stevanu Jambrešiću nisu dali priliku da pokaže osobnu iskaznicu.

“I kad je ušao u auto, onda je govorio, osobnu, osobnu, nije uzeo osobnu sa sobom, i štap za slijepe”, priča Lejla Tataragić, a na pitanje je li se policija na to obazirala, odgovara: “Ne, nije. On je ležao na podu znači, digli su ga s poda i ovako su ga naprijed izvodili”.
Obavijestili Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

O ovom slučaju brutalnog policijskog postupanja sa slijepom osobom Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obavijestila je i Jambrešićeva polusestra i Savez slijepih Hrvatske, ali i zabrinuti susjedi.

“Naše ovlasti su takve i način postupanja, da uvijek pružimo priliku i onoj drugoj strani da objektivnije donesemo naše mišljenje, iako je ovdje već u samom zaprimanju i razmatranju predstavke vidljivo da se radi o teškom i grubom kršenju prava osobe s invaliditetom”, kazala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Odmah po zaprimanju prijave, još krajem travnja ove godine, Pravobraniteljica je zatražila očitovanje policije. Rok za njihov odgovor je 30 dana, a nakon slanja požurnice još najviše dodatnih 15.

“Nažalost, rokovi su, kao što sam rekla, svi prošli, tako da u ovom slučaju, nakon nedobivanja se šalje još jednom prema nadležnom tijelu višem, u ovom slučaju to je prema Vladi koja onda, nakon toga zahtjeva obavijest od strane MUP-a”, kaže Slonjšak.

Odgovor MUP-a

Kasno poslijepodne nakon ovog razgovora, pravobraniteljica nas je nazvala da je u njezin ured emailom stigao odgovor Ministarstva unutarnjih poslova.

“Očitovanja u ovakvim slučajevima budu dosta promptna, ali ovdje je bio jedan određeni odmak, ovdje smo dobili objašnjenje da je provedena kriminalistička obrada što zapravo ukazuje na ozbiljnost ovoga slučaja u kojemu su policijski službenici u ovom slučaju dakle, prekršili ovlasti koje su koristili i imali su neopravdanu uporabu sile što je u suprotnosti sa zakonom koji to propisuje, a to je Zakon o postupanjima u policijskim postupcima”, kaže zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrijebili silu. U odgovoru pravobraniteljici koji je stigao mailom 13. srpnja, a nosi datum 28. lipnja, tvrde da su o svemu obavijestili i Jambrešićevu sestru i to još 21. lipnja. Taj odgovor nema nikakvog smisla jer da je odgovor policije u kojem objašnjavaju da su krivi doista primila, Jambrešićeva sestra se ne bi više od tjedan dana nakon toga obratila našoj redakciji za pomoć.

“Poštom mi nije stiglo apsolutno ništa”, kaže polusestra Stevana Jambrešića. “Na koncu, ako su već išli slati poštom pa zašto mi nisu proslijedili mailom budući smo se emailom korespondirali”, kaže i dodaje da su joj se mailom javili u travnju.

“Da, da, nakon što sam ja pitala u travnju su mi se oni javili da je slučaj u obradi i da će im trebati malo više vremena da se to sve skupa obradi”, kaže polusestra Stevana Jambrešića.
Policija napisala da je liječnica Hitne ustanovila da mu nije ništa?

Ništa prije 13.7. nije došlo niti u Ured pravobraniteljice, iako iz MUP-a tvrde da su i njima u zakonskom roku poslali odgovor, ovaj put faksom. No, to nije jedino neobično, u službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

“Njihovo je pitanje samo bilo, jel’ imate primjedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da, da, jer su mi nanijeli tjelesnu ozljedu. No, prije nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, inzistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam što je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu”, kaže Stevan Jambrešić.

“Gledajući kvalifikaciju ozljeda, radi se o teškim tjelesnim ozljedama, nevjerovatno je da one nisu mogle biti vidljive, već prepoznate u policijskoj postaji, obzirom da su nastale netom prije njegovog dovođenja, nažalost tu nekog logičnog objašnjenja ne vidimo”, kaže zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

“Igrom slučaja sam se ja vraćala iz dućana kad su Stevu vratili, vidjela sam policijski auto da odlazi, znači na kraju ulice je bio. Njega sam primijetila kod ograde između dva broja, ne baš ispred njegove kuće, bio je pognut, razgovarao je na telefon sa svojom sestrom, znači nije mogao hodati jer bilo je očito da ga boli noga, znači nije mogao stati na tu nogu. Otišla sam, budući da znam da njegova sestra ima štake, uzela sam jednu štaku da mu pomognem da uđe. Jedva je došao do ulaznih vrata, i onda sam rekla daj se sad tu sjedni i onda zovite hitnu jer očito je neki prijelom u pitanju čim ne može stati na nogu”, kaže Lejla Tataragić.
U bolnici je bio pet dana

Hitna pomoć Stevana Jambrešića odvezla je u KBC Sestre Milosrdnice gdje mu je ustanovljen prijelom noge i iščašenje ruke te je zadržan u bolnici pet dana. Za događaje u stanici drži da su bili brutalni zato jer ih je motivirala nacionalna netrpeljivost. Prvo su mislili da je Rom, a zatim da je Srbin jer mu pod mjestom rođenja stoji Sremska Mitrovica.

“Vrlo su bahati bili, od svega toga tražio sam čašu vode, što znači ovo je čista hrvatska voda?! Zar nije svaka voda na planeti ista”, priča Stevan Jambrešić, a na pitanje jesu li mu to rekli, odgovara: “Da, pa sam im ono kazao, hrvatska ili ne, voda je voda. Posprdno su se osmjehivali, to da ga provociraju”.
Policija ga još i optužila

Odgovor policije na pritužbu koju je poslala, Jambrošićeva sestra je čekala gotovo tri mjeseca, a zatim se obratila novinarima. Naime, ono što jesu primili poštom nakon svega je optužni prijedlog na ime njezin brata.

Na pitanje za što su ga optužili, odgovara: “A kao da sam se krivo predstavljao, i da sam ih ja htio, ono napad na službenu osobu, itd. To mi još nije jasno”.

Dakle, nakon što su ga priveli i prebili ni krivog ni dužnog, policija je optužila Jambrešića da im se lažno predstavio, vrijeđao ih i omalovažavao, te im odbio dati osobnu iskaznicu.

“Naravno da me iznenadilo jer ja nisam čula da je on vrijeđao, ja sam čula kad je rekao da mu je slomio nogu, ali nisam čula nikakvo vrijeđanje”, kaže Lejla Tataragić.

“Bez obzira jel’ govorimo o osobi sa ili bez invaliditeta, vidljivo je apsolutno kršenje prava, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i ukazivanje na nasilje”, kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

“Kako ja slijep protiv njih dvojice? Kako? Ako stojite ispred mene i šutite, ja ne znam da ste mi ispred. I znači automatski kako sam ja mogao se opirati protiv njih”, priča Stevan Jambrešić.

Danas nam iz MUP-a odgovaraju da će nakon utvrđenih okolnosti optužni prijedlog protiv Stevana Jambrešića biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika, te je o rezultatima kriminalističke istrage obaviješteno i Državno odvjetništvo, saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine, te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U uredu pravobraniteljice kažu, Stevan Jambrešić zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda ima pravo podnijeti odštetni zahtjev.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79