(VIDEO) POLICIJA KRIVA? POLICIJA SBK/KSB JE U 2018. GODINI PRITVORILA 427 POTENCIJALNIH UBICA ZA VOLANOM

Nakon sinoćnje novotravničke tragedije i gubitka dva nevina života, te brige za teško ozlijeđenima usljedile su i reakcije građana.

Većina tih reakcija usmjerena je prema policijskim službenicima, onima koji su plaćeni da štite građane.
Postavlja se pitanje: Ako su istinite tvrdnje da je Novotravničanin N.R., rođen 1984. godine svakodnevno pod uticajem alkohola upravljao vozilom – zbog čega isti nije sankcionisan?

Policijski službenici postupaju u skladu sa aktuelnim zakonima i podzakonskim aktima. Kada su u pitanju pijani vozači njihova postupanja su precizno definisana: Vozača mogu podvrgnuti ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu, ukoliko mjerni uređaj pokazuje više od 1,50 promila vozilo se parkira i vozač se lišava slobode do istrježnjenja, te se pokreće prekršajni postupak pred nadležnim sudom koji izriče novčanu kaznu u rasponu od 400,00 do 1.000,00 KM, zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju 2 do 6 mjeseci i 2 kaznena poena.

Tu posao policije praktično završava.

Odjeljenja za prekršaje nadležnih sudova izriču sankciju, obavještavaju organ koji je izdao vozačku dozvolu o zaštitnoj mjeri, vozačka se deponuje u CIPS odjeljenju.

Policija istog tog građanina može zaustaviti i sutra, praktično u istom prekršaju i procedura je ista. I tako u nedogled jer ono što je zakon predvidio neće spriječiti neodgovornu osobu da to nastavi raditi svakoga dana. Kada vozač u definisanom vremenskom roku sakupi određeni broj kaznenih poena predviđeno je da se pozove na predavanja o saobraćajnim propisima ili u najgorim slučajevima ponovo polaže vozački ispit.

Ako uzmemo u obzir sinoćnjeg vozača iz Novog Travnika i činjenicu da je tačna informacija da je često pod uticajem alkohola vozio ulicama ovog grada, koja od ovih mjera ga je u tome mogla spriječiti?

Kazne neće platiti, vozačku će deponovati u CIPS, a on će i dalje voziti pod uticajem alkohola… Vozilo će mu, opet u skladu sa zakonom, privremeno oduzeti kada prilikom kontrole ustanove da ima veći iznos neplaćenih kazni. Policija će mu ga morati vratiti odmah kada sa sudom potpiše sporazum da će ih izmiriti u npr. roku jedne godine, te će sud izdati rješenje o vraćanju privremeno oduzetog vozila.

Policijski službenici na području Srednjobosanskog kantona su u 2018. godini zatekli 1427 vozača kako upravljaju pod uticajem alkohola. Od toga broja, kod njih 427 utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu više od 1,50 promila, te su isti lišeni slobode do istrježnjenja” – izjavio je danas za Agenciju DAN Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK/KSB.

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini definitivno treba mijenjati u dijelu njegovih kaznenih odredbi. Zbog čega vozač kojeg policijski službenici dva puta zateknu da upravlja vozilom pod uticajem alkohola ne bi trebao trajno izgubiti vozačku dozvolu? Jednom se možda i može “omaknuti”, ali drugi put je već svjesno.

Zakonom se obavezno treba predvidjeti postupanje sa višestrukim počiniocima ozbiljnijih prekršaja iz oblasti saobraćaja. Ako neko prikupi desetak hiljada konvertibilnih maraka novčanih kazni u par godina, on je definitivno problem, ali jednako tako i zakon koji nije do kraja predvidio šta učiniti s takvom osobom.

Oduzimanje vozila i imovine, lišavanje slobode samo su neke od mogućnosti, ali je činjenica da se te mjere moraju hitno donijeti i provesti jer smo svjedoci svakodnevnih tragedija na putevima u našoj zemlji.

Agencija DAN

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments