(VIDEO) Poslušajte emotivni govor Farisove majke: Rekao mi je “Odoh majko, neću dugo vratit ću se”

Veliki broj građana okupio se večeras ispred Osnovne škole “Osman Nakaš” kako bi odali počast tragično preminulom Farisu Pendeku. Mladić, koji je imao svega 19 godina, postao je još jedna žrtva nasilja na ulicama Sarajeva.

Hiljade ljudi, među kojima su bili školski drugovi, prijatelji, i građani koji su osjećali potrebu podržati porodicu Pendek u teškim trenucima, okupilo se na mirnom skupu piše Crna-Hronika.

Faris Pendek, odlikaš i budući student, ostao je u sjećanju kao mladić s velikim potencijalom, a njegovi školski drugovi organizovali su skup kako bi zajedno podijelili bol i pružili podršku porodici Pendek.

Prisutnim se obratila i Farisova majka koja je sa velikim bolom govorila o tragediji koja joj je zauvijek oduzela sina.

“Ja sam došla u ovaj grad jer me je rat natjerao i počela sam novi život u ovom kvartu 2001. godine. Djecu sam vodila, uputila na pravi put. Školovala u školi “Osman Nakaš”.

Hvala divnom osoblju, učiteljici Tatjani. Hvala razrednoj Melihi. Hvala Petoj gimnaziji i svoj djeci koja su ovo učinila za mog Farisa. Nisam imala snage, ali zbog sviju vas sam izdržala i došla sam, da vam se zahvalim.

Nadam se da će moj Faris biti posljednja osoba u ovom gradu, u ovoj državi koji je stradao i koji je ubijen samo zato što se vraćao kući. Pošao je kući. I ja mu kažem: Sine nemoj izlaziti, sutra je škola. Odoh majko, neću dugo vratit ću se” i nikada mi se više nije vratio.

Njegove lijepe zelene oči, moja duša, moja polovica srca je ubijena.”

 

 

Podsjetimo danas je Faris ukopan na gradskom groblju Vlakovo u 13 sati, gdje je veliki broj građana uputio posljednji oproštaj od mladog života koji je prerano završen nasiljem.

Faris Pendek, 19-godišnji učenik Pete gimnazije Dobrinja, tragično je izgubio život u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Otoka.

Osumnjičeni za njegovo ubojstvo, 23-godišnji Adem Šuman, već je uhapšen i pod istragom MUP-a Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79