(VIDEO) Slobodan iz BiH pitao čelnike NATO saveza da li je BIH sigurna zemlja?

Slobodan Blagovčanin, mladi aktivista iz Bosne i Hercegovine, prisustvovao je NATO Youth Summitu u Briselu na kojem je prisustvovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Blagovčanin je Stoltenberga pitao o budućnosti BiH u okviru NATO integracija.

“Šta mi kao mladi Bosanci i Hercegovci možemo očekivati u budućnosti? Je li naša zemlja bezbjedna jer, rekao bih, da sa NATO-om imamo snažno partnerstvo? Isto tako znam da zavisi od naših političara, ali kakva je trenutna situacija kada govorimo o euroatlantskim integracijama moje zemlje?”, pitao je Blagovčanin.

Stoltenberg je pričao o svojim iskustvima u Bosni i Hercegovini, a potom kazao kako je naša zemlja partner NATO-a.

“Prvo da vam kažem da sam kao dijete živio u Jugoslaviji, prije nego što su bivše republike postale nezavisne zemlje. Moj otac je radio u ambasadi Norveške u Beogradu i puno smo putovali po Bosni i Hercegovini.

Sjećam se da sam bio u Banjoj Luci puno puta jer nam je bilo prema moru iz Beograda, ali i u Sarajevu gdje sam proveo prvi sladoled, da se sjećam, 1963. ili tako nekako. A onda, naravno, Bosna i Hercegovina, je partner NATO-a.

Već godinama radimo zajedno sa Bosnom i Hercegovinom. Kao što znate, mi, NATO smo imali ključnu ulogu, pomogli smo da se zaustavi brutalni rat u Bosni i Hercegovini i od tada smo tamo. Imamo štab u Sarajevu i blisko sarađujemo s vašim vlastima. Naravno, postoje izazovi.

Postoje podjele unutar Bosne i Hercegovine, ali NATO će biti tamo da pomogne i reformiše vaše odbrambene i sigurnosne institucije i pomogne pomake ka euroatlantskim integracijama”, kazao je Stoltenberg piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79