(VIDEO) Srpska svetinja izranja iz jezara u Hrvatskoj

Nizak vodostaj jezera Peruća koje se prostire između Sinja i Vrlike u Hrvatskoj, otkriva ostatke starog srpskog manastira iz 14. vijeka.

Iz vode su izvirili djelovi zidina starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, koji je 1958, zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane bio potopljen.

Kako prenosi hrvatski Dnevnik, površina jezera Peruća sve se više spušta, voda je sve plića, a lokalno stanovništvo zna da je ispod vode ostao čitav jedan život, potopljen pre više od 60 godina. Gospođa Mara bila je djevojčica kada su im potopili kuću.

Prekrasno, one njive, polja, kukuruzi, cvijeće na prozorima, ono sve ljepo”, priseća se Mara Bešlić u izjavi za Dnevnik.

Novi manastir sazidan je daleko iznad površine jezera, da bi 1995. godine bio opustošen.

Priča o manastiru Dragović ima poseban značaj. Naime, u pitanju je jedan od tri historijska srpska manastira u Dalmaciji, podignut šest godina poslije legendarne Kosovske bitke, u periodu teškom za srpski narod.

Manastir Dragović spada u red tri najznačajnija dalmatinska manastira. Pored Krupe i Krke, koji su sagrađeni nešto ranije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79