(VIDEO) Turski, kineski i arapski radnici vole raditi ovdje: “Za njih je Bosna – Njemačka”

Ovim uposlenicima morali smo obezbjediti smještaj, hranu, zdravstveno osiguranje… Kupili smo i autobus da bi ih dovozio na posao. Kada govorimo o uslovima za radnike iz Turske, kada uzmemo u obzir njihovu inflaciju, za njih je Bosna – Njemačka”, kaže Osman

Na brojnim gradilištima širom zemlje, osim naših jezika, mogu se čuti turski, kineski i arapski. Među oglasima za poslove na istoku svijeta, Bosna i Hercegovina kotira kao zemlja sa dobrim uslovima za radnike iz inostranstva.

(VIDEO) Pogledajte kako se zabavljuju turski radnici koji završavaju tramvajsku prugu u Sarajevu

Kompanije koje rade na postavljanju tramvajskih šina u Sarajevu kažu da nisu ni sanjale da će se suočiti sa nedostatkom radnika. Zbog toga su uvezli stranu radnu snagu, a kakve im uslove omogućavaju za Novu BH je govorio Osman Jahić, direktor jedne od kompanija koja radi na izvođenju radova u Sarajevu.

“Ovim uposlenicima morali smo obezbjediti smještaj, hranu, zdravstveno osiguranje… Kupili smo i autobus da bi ih dovozio na posao. Kada govorimo o uslovima za radnike iz Turske, kada uzmemo u obzir njihovu inflaciju, za njih je Bosna – Njemačka”, kaže Osman.

Domaći poslodavci sada strahuju da takvu reputaciju ne bi mogla pokvariti sama država čije vlasti nemaju sluha za ono što se dešava na tržištu.

Opširnije pogledajte u prilogu Nove BH:

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79