(VIDEO) U Bužimu planiraju gradnju Muzeja 505. Viteške brigade, evo kako bi trebao izgledati

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona našla se i tačka koja se tiče projekta izgradnje Muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu. S obzirom na to da se nalazi na neadekvatnoj lokaciji, muzej bi konačno trebao dobiti mjesto koje zaslužuje.

Ovaj muzej čuva uspomenu na 479 poginulih boraca jedne od najelitnijih jedinica Armije BiH. Već godinama on je smješten u zgradi pošte u Bužimu. Bezuspješan je bio pokušaj preseljenja u školu na području općine, ali se napokon nazire rješenje.

“Imali smo više lokacija koje su se u zadnjih deset godina, zavisno od vremena, stanja u društveno-političkom životu Općine Bužim, mijenjale. Napokon smo zajedno s porodicom generala Izeta Nanića, koja je poklonila zemljište iznad turbeta, odlučili da gore napravimo Muzej 505. Viteške brigade”, navodi Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim.

Nanić kaže da sve teče prema planu i da su se u ovaj projekt uključili i drugi kantoni, poput Sarajevskog, koji je izdvojio 120.000 KM. Kantonalna vlast u Krajini također podržava projekt te su osigurali novac. Ipak, da bi došlo do realizacije, određene se odluke moraju mijenjati.

“Već nekoliko godina 200.000 maraka namijenjenih za Muzej 505. Viteške stoji na računu Općine Bužim. Očekujem jedinstvenu podršku u odluci da se ta sredstva mogu preinačiti za novu lokaciju”, rekao je predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić.

Radi se, zapravo, o stavljanju van snage odluke po kojoj su sredstva trebala ići za izgradnju Muzeja u sklopu škole, odnosno adaptacije. I Općina Bužim priznaje da su sredstva na računu, ali traže od zakonodavne i izvršne vlasti Kantona da odluku koriguju. Ta tačka uvrštena je u dnevni red sjednice Skupštine Kantona. I izvršna vlast tvrdi: podržavamo projekt izgradnje Muzeja.

“Vlada na čijem sam čelu od samog dolaska daje punu podršku projektima izgradnje muzeja u Bužimu i muzeja 5. Korpusa u kasarni Adil Bešić u Bihaću. Kad je u pitanju projekt u Bužimu, mi smo već davno prebacili 200.000 maraka i to su zapravo prva sredstva koje je Općina Bužim dobila za Muzej. I dalje smo istog mišljenja kao i na početku, odnosno, podržavamo projekt izgradnje Muzeja”, stoji u odgovoru premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića na naš upit.

Do sada se u projekt uključile sarajevske općine Novi Grad i Centar. Finansijsku podršku daju i Grad Sarajevo, i Sarajevski kanton, dok pomoć stiže i sa federalnog nivoa. Procjena je da bi kompletan projekt mogao koštati oko 2,5 miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79