(VIDEO) Zašto je Dodik “natjerao” policijske službenike da pjevaju kafansku pjesmu na proslavi Dana RS?

Možda mu još niko nije rekao da se još prije par mjeseci izblamirao. Možda niko i ne smije da mu kaže.

Deveti januar je već 30 godina rođendan Republike Srpske koji se slavi na ovaj ili onaj način. Jednima je dan za ponos i diku, drugoma je trn oku. Ove godine je napravljena proslava, sa vojnom povorkom, međutim, pored klasičnih koračnica i vojnih pjesama i himni, u programu se našla i novokompovana narodna pjesma koju znamo od ranije da voli Milorad Dodik.

 

Na svečanoj proslavi povodom 30 godina od osnivanja Republika Srpske učesnici policijskog dijela svečanog defilea uz pratnju orkestra, otpjevali su pjesmu Pukni zoro, popularnog slovenačkog muzičara Manjfika. Postavlja se pitanje, šta radi kafanska pjesma u protokolu zvaničnog slavlja.

 

Nemojte pogrešno da nas shvatite, ništa protiv same pjesme nemamo, čak naprotiv, jedna je od omiljenijih novijih koja može da se naruči u kafani poslije par pića, ali koja je njena uloga u po bijela dana, dok je pjeva hor policajaca pred raznim zvaničnim gostima. Odgovor se zna, ako pratimo Dodika, njegovu ljubav prema ovoj pjesmi ali i nepoznavanje ko pjesmu izvodi i kako je nastala.

 

Mile Dodik je proše godine imao ekces kad je dovodio harmonikaša u prostorije predsjedništva BIH. Pored klasičnijeg šovinističkog repertoara pjesama, otpjevao je i pjesmu Pukni zoro. On je i tad rekao kako je to lijepa i stara srpska pjesma, nastala za vrijeme Prvog svjetskog rata, koja slavi mir i vraćanje ratnika kući.

(VIDEO) Manifestacija nije mogla proći bez Dodikovog pjevanja: Poslušajte današnju izvedbu “Pukni zoro” u Banjaluci

To naravno, sad i vrapci na grani znaju, nije baš tačno. Jeste lijepa i jeste o vraćanju ratnika kući, ali nastala je 2013. godine za potrebe filma Montevideo, Bog te video i napisao ju je Manjifiko. Jeste ona kao trebala da zvuči staromodno i da malo nasanka slušaoca koji prvi put nalijeće na nju, ali mjesec dana poslije premijere filma se već znalo ko je autor i sam Manjifiko je stalno svira. Čak je i snimio video reakciju na Milorada Dodika koji proglašava njegovu pjesmu starom izvornom.

 

(VIDEO) Kreator pjesme “Pukni zoro” u čudu nakon Dodikove izjave o nastanku pjesme

Možda je ovo Dodikovo klasično tjeranje inata i kad je on rekao da je to stara srpska pjesma ima da bude stara srpska pjesma. Možda mu još niko nije rekao da se još prije par mjeseci izblamirao. Možda niko i ne smije da mu kaže. Možda ga jednostavno nije briga i možda smo imali sreće što je išla Pukni zoro, jer je mogla neka mnogo lošija pjesma da krene sa mnogo grđom porukom piše Noizz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79