Vijeće ministara BiH “poklonilo” vrijedne dionice banke u Srbiji?

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 11. sjednici usvojilo je Informaciju u vezi sa statusom Alta banke AD Beograd i prihvatilo ponudu Alta Pay Group d.o.o. Beograd od 4. aprila 2023. godine za prodaju 10.352 dionice u skladu s ponudom.

Na sjednici je zaduženo Ministarstvo finansija i trezora da, u svojstvu upisanog dioničara u Alta banci d.d. uime Bosne i Hercegovine, provede proceduru prodaje dionica i podnese izvještaj Vijeću ministara BiH nakon okončanja postupka.

“Prodajom ovih dionica Bosna i Hercegovina bi prihodovala 340.770,25 eura”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Riječ je dionicama bivše SFRJ u Jugoslavenskoj banci za međunarodnu ekonomsku saradnju (JUBMES) koje je svojom rezolucijom još 2006. godine raspodijelio Odbor za raspodjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ iz Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije. Tada su BiH pripale 533 dionice tadašnje vrijednosti 100.000 eura ili 15,5 posto od ukupno 3.440 dionica. JUMBES banka kasnije je promijenila ime u Alta banka AD Beograd.

“S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina mali dioničar i ne može uticati na procese odlučivanja, zaključeno je da se pokrene postupak prodaje dionica”, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Capital otkriva da je Vijeće ministara BiH odobrilo prodaju po cijeni četiri puta nižoj od knjigovodstvene vrijednosti

Prema toj odluci, akcije čija je nominalna vrijednost u tom trenutku iznosila 85, a knjigovodstvena čak 119 eura prodate su po cijeni od oko 32 eura.

Prema objašnjenjima berzanskih stručnjaka, prodaja akcija po četiri puta nižoj cijeni od knjigovodstvene nije neuobičajena, ali ističu da obrazloženje da je to urađeno zato što BiH kao mali akcionar ne može da utiče na odlučivanje ne pije vode.

“Alta Pay Group će kupovinom akcija Ministarstva finansija BiH imati oko 88,3 posto akcija i nedostajaće joj 1,7 posto do ukupno 90 odsto, čime će po zakonu potpuno istisnuti sve ostale male akcionare, pošto je već otvorena ponuda Alta Pay Group za preuzimanje akcija po cijeni od 32 eura po akciji“, objašnjava sagovornik.

Nakon što je Ministarstvo finansija BiH prodalo svoje akcije, najveći akcionari Alta banke poslije Alta Pay Group su Ministarstvo finansija Federacije BiH sa 1,99 i Ministarstva finansija Sjeverne Makedonije sa 1,73 posto akcija.

“To znači da bi Alta Pay Group kupovinom akcija bilo kojeg od ta dva ministarstva stekla paket od preko 90 posto akcija, čime bi potpuno istisnula male akcionare, jer bi oni po principu prinudnog otkupa morali prihvatiti ponudu za preuzimanje Alta Pay Group i prodati joj svoje akcije“, objašnjava izvor Capitala.

Prema njegovim riječima, vrlo vjerovatno je da će jedno od pomenuta dva ministarstva prodati svoje akcije po istoj cijeni po kojoj je to uradilo i Ministarstvo finansija BiH.

“Mjesecima unazad trgovano je akcijama Alta banke, tako što je vlasnike mijenjalo 15-20 akcija po cijeni od oko 30 eura. Tako je postignuto da je to prosječna ponderisana cijena akcija po kojoj je trgovano u poslednjih šest mjeseci“, objašnjava.

On dodaje da je to išlo direktno u korist većinskih vlasnika, jer je tako pripremljen teren za potpuno preuzimanje, odnosno sticanje paketa od 90 posto, nakon čega će mali akcionari morati da prodaju svoje akcije većinskom vlasniku po četiri puta manjoj cijeni od knjigovodstvene.

“Najkrupniji korak na tom planu napravilo je Vijeće ministara BiH prodajući svoje akcije po toj cijeni“, govori.

On ističe da se u bankarskim krugovima u Beogradu spekuliše da iza Alta banke stoji ministar finansija Srbije Siniša Mali, dodajući da za to niko nije predočio dokaze.

“Ali ako je tačno da Mali, koji je jedan od najbližih saradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, stoji iza Alta banke, onda je sasvim sigurno da će Ministarstvo finansija BiH kojim još uvijek rukovodi funkcioner SNSD-a Zoran Tegeltija požuriti da realizuje odluku Vijeća ministara. BiH od te prodaje neće ostvariti neku korist, jer 340.000 eura nije nikakva cifra za državu, a ne bi ostvarila pretjeranu korist ni da je akcije prodala po knjigovodstvenoj cijeni. Međutim, to sigurno mnogo znači za većinske vlasnike banke“, zaključio je

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79