Vinka sud kaznio sa 500 maraka zbog posjedovanja dva grama marihuane: Tvrdi da je kazni kumovao zapisnik koji nije istinit

Banjalučki sud prekršajno je kaznio Vinka Mihajlovića sa 500 maraka zbog posjedovanja dva grama marihuane.

Međutim, Mihajlović navodi da nije ni bio obaviješten o ročištu na kojem se planirao braniti, a posebno ističe da policijski zapisnik zbog kojeg je presuđen uopšte nije bio tačan.

Marko Mikeš, advokat Mihajlovića, izjavio je za Srpskainfo da je podnio žalbu na odluku suda o prekršajnoj kazni potvrdivši da njegov klijent nije dobio sudski poziv, a izrečena mu je prekršajna kazna.

– Vinko Mihajlović nikada nije dobio poziv za sporno ročište, odnosno nije uredno obaviješten o njemu – dodao je advokat Mikeš.

Rasprava

Mihajlović, koga Banjalučani znaju po humanitarnom radu za višečlane porodice, kojima pruža besplatne usluge krečenja i opravki u kućama i stanovima, za Srpskainfo objašnjava da je svemu kumovala verbalna rasprava s majkom u porodičnom stanu koja se dogodila u januaru prošle godine. Zanimljivo je da se sporna rasprava dogodila 9. januara, a Mihajlović je kako navodi, priveden devet dana kasnije.

– Sve vrijeme se sa ovim sistemom borim za svoje dijete kako bih ga mogao viđati i baš sada kada sam uspio u tome dešavaju se ovakve stvari. Kada nisam imao posla, radio sam u Austriji, gdje sam doživio težak pad i povredu i jedva preživio sve. U januaru prošle godine su mi bliski rođaci počeli prigovarati zbog mog sina. Ja to više nisam mogao trpiti pa sam otišao sa slave iz njihove kuće, ali me kod moje kuće dočekala majka i prigovorila kako sam se mogao posvađati s ujnom. Nismo pričali nekoliko dana, a onda je nakon još jedne verbalne rasprave mama pozvala policiju, koja je došla u stan i uhapsila me – ispričao je Mihajlović.

Dodaje kako je u policijskom zapisniku, između ostalog, zapisano da je bio vezan, što kako kaže Mihajlović, nije tačno.
Marihuana

Tvrdi da mu je nadležna inspektorka u kritično vrijeme govorila kako u konkretnom slučaju nema ni prekršajne, a ni krivične odgovornosti, zbog čega slučaj nije ni prijavio unutrašnjoj kontroli.

Međutim, gotovo godinu dana nakon svega Mihajloviću je uručen sudska presuda i novčana kazna od 500 maraka.

– U tom zapisniku zbog kojeg sam 15. februara ove godine, bez prisustva na ročištu, osuđen na 500 maraka, policajci su naveli da je dva grama marihuane pronađeno kod mene, i to tokom pretresa u policijskoj stanici, što nije istina, jer je marihuanu moja majka predala policajcima. Ta marihuana je bila u mojoj jakni, koju sam donio iz Beča. Da je nisam koristio dugo potvrdio je i test koji su mi radili na droge, a koji je bio negativan – objašnjava Mihajlović.

Dodaje kako je nakon svega pritvoren bez razloga, te da mu nisu željeli zvati doktora iako je bio u ozbiljnim zdravstvenim problemima.

– Nisam bio pozitivan ni na drogu, ni na alkohol, ali mi je u stanici pozlilo, pa sam tražio doktora i oni ga nisu zvali. Na kraju sam pokušao pozvati advokata, ali su mi uzeli telefon – tvrdi Mihajlović.
Negativan test

Ironično je upitao zašto policija nije pretresla cijeli stan, ako je toliko ozbiljna situacija bila.

U sudskom obrazloženju, koje se poziva na policijski zapisnik, navedeno je da je sporna marihuana pronađena u službenim prostorijama Policijske stanice Obilićevo, i to u džepu Mihajlovićeve jakne.

Nakon hapšenja i odvođenja u policiju, Mihajloviću je urađen i test na drogu, koji je pokazao da je negativan, pa mu nije bilo jasno zašto su ga zadržali.

Ubrzo mu je zbog povrede glave, koju je zaradio na privremenom radu u Austriji, pozlilo.

– U policiji mi je inspektorka tada rekla da nema ni prekršajne odgovornosti, a kamoli neke krivične, a onda godinu dana nakon svega dobijem papir iz suda da sam kažnjen novčano i optužnicu zbog navodnog nasilja u porodici – kaže on.

Prema navodima iz optužnice, Mihajlović se tereti i za krivično delo nasilja u porodici, jer je se svađao s majkom.

Advokat Marko Mikeš izjavio je da njegov branjenik nije kriv, te da tužilaštvo neće moći dokazati krivično djelo koje je Mihajloviću stavljeno na teret.
Sklanja djecu sa ulice

Banjalučanin Vinko Mihajlović navodi da se svakodnevno trudi da što više mladih skloni sa ulice, pa ih vodi sa sobom da rade.

– Ono što sam imao prije 15 godina to je završena priča, ali mi, eto, i dalje ne daju da živim normalno – izjavio je ogorčeni Banjalučanin za Srpskainfo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79