Višković: Povećanje minimalne plate nije uticalo na nivo zaposlenosti

Višković: Povećanje minimalne plate nije uticalo na nivo zaposlenosti


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da povećanje minimalne plate nije imalo negativan uticaj na nivo zaposlenosti u Republici Srpskoj.

Naglasio je da je cilj ove odluke Vlade bio zaštita radnika, a rezultati pokazuju da nije došlo do značajnog pada zaposlenosti u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Višković je dodao da su otpuštanja radnika i zatvaranja firmi bila prisutna i prije povećanja minimalne plate, te da se takvi slučajevi dešavaju i sada, ali ne u dramatičnom obimu u poređenju s prethodnim godinama.

Ističući da povećanje minimalne plate nije udar na privredu Republike Srpske, Višković je napomenuo da je ovom odlukom došlo do povećanja javne potrošnje, uplata u penzione, socijalne i zdravstvene fondove, kao i prihoda od PDV-a.

Predsjednik Vlade RS je istakao da je u istom periodu prosječna plata iznosila 1.392 KM, naglašavajući potrebu za zaštitom radnika uz poštovanje interesa poslodavaca. Podsjetio je da je cilj Vlade bio povećanje standarda građana, kako bi ostali motivisani da ostanu i rade u Republici Srpskoj.

Višković je zaključio da su zajedničkim naporima Vlade i poslovne zajednice postignuti ciljevi zaštite radnika i povećanja standarda, što je doprinijelo očuvanju radne snage i podsticanju ekonomskog rasta u Republici Srpskoj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija