Visoko: Posao vrijedan 600.000 KM dobila firma Kenana Handžića (SDA)

Firma Teve Varnost Elektronika iz Visokog u vlasništvu je porodice Handžić. Većinski vlasnik je Kenan Handžić. Na lokalnim izborima 2020. godine Kenan Handžić bio je kandidat Stranke demokratske akcije za vijećnika u Gradskom vijeću Grada Visoko. Stranka ga je tada predstavila kao istaknutog mladog poduzetnika zaposlenog na mjestu direktora u firmi Teve Varnost Elektronika iz Visokog. Handžić tada nije izabran za vijećnika ali je 2021. godine imenovan za predsjednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća Visoko energija.

Gradonačelnik Grada Visoko je također kadar SDA Mirza Ganić. Ni gradonačelnik Ganić a ni njegov stranački kolega Handžić nisu vidjeli ništa sporno u poslovanju Handžićeve firme sa Gradom Visoko. Tako je Grad Visoko od firme Teve Varnost Elektronika, čiji je direktor i suvlasnik Kenan Handžić, kupovala zaštitnu opremu, pumpe za vodu, vatrogasno vozilo, javlja Žurnal.

Polovinom juna Grad Visoko raspisao je tender za nabavku kolektivne zaštitne opreme za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Visoko. Vrijednost tendera 43.589 KM bez PDV-a. Dva mjeseca kasnije, krajem avgusta iz gradske uprave obavijestili su javnost da je na tender stigla samo jedna ponuda- firma Teve Varnost Elektronika iz Visokog.

I prošle godine Grad Visoko nabavljao je sredstva kolektivne zaštitne opreme za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Visoko. I tada je jedini ponuđač na tenderu vrijednom 53.000 KM bila firma Teve Varnost Elektronika iz Visokog.

Početkom godine ova firma bila je jedini ponuđač i na tenderu za nabavku i ugradnji pumpi za vodu. Vrijednost tendera 12.820 KM bez PDV-a.

Međutim, najveći tender koji je ova firma dobila od Grada Visoko bio je tender za nabavku vatrogasnog navalnog vozila. Na tenderu vrijednom 490.000 KM bez PDV-a stigla je samo jedna ponuda- firme Teve Varnost Elektronika iz Visokog. Ono što je zanimljivo jeste sumnja u namještanje tendera upravo ovoj firme a čime se bavio i Ured za reviziju institucija FBiH.

Odlukom gradonačelnika od 29. 4. 2022. godine pokrenut je otvoreni postupak javne nabavke novog vatrogasnog navalnog vozila procijenjene vrijednosti 491.400 KM. Tenderskom dokumentacijom u dijelu tehničke specifikacije tražena je „snaga motora min 160 kW max 165 kW, zapremina motora min 4.500 ccm max 5.000 ccm, izvedba motora EURO-6 bez upotrebe sistema povrata ispušnih plinova (EGR), osovinski razmak min 3.300 mm – max 3.500 mm, dozvoljena ukupna masa vozila max 11.990 kg, dozvoljeno opterećenje prednje osovine min 4.700 kg i stražnje min 8.700 kg, dužina vozila sa nadogradnjom od 6.300 do 6.500 mm, spremnik goriva min 150 litara i min 35 lit AdBlue, retrovizori mehanički podesivi.“

“Tehničkom specifikacijom zatraženi su mehanički podesivi retrovizori i izvedba motora EURO 6 isključivo bez upotrebe sistema povrata ispušnih plinova (EGR). Ugovorni organ je na ovaj način isključio mogućnost ponude elektropodesivih retrovizora i izvedbu motora sa upotrebom sistema povrata ispušnih plinova koja ima manji uticaj na zagađenje okoliša, zbog čega ne možemo potvrditi da je Tehnička specifikacija sačinjena na način da osigura pravičnu i aktivnu konkurenciju“, naveli su federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Grada Visoko za 2022. godinu.

Iako su tendersku dokumentaciju preuzela 23 ponuđača na tender je dostavljena samo jedna ponuda – ponuđača Konzorcij TEVE Varnost Elektronika d.o.o. Visoko i ZIEGLER d.o.o. Kutina u iznosu od 491.400 KM. Ugovor je zaključen 22. 9. 2022. godine sa utvrđenim rokom za isporuku 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Vatrogasno vozilo koje je Grad Visoko u septembru prošle godine kupio od firme čiji je suvlasnik i direktor gradonačelnikov stranački kolega još uvijek nije isporučeno. Sudeći prema objavama gradonačelnika Ganića isporuka se očekuje do kraja septembra.

Firma Teve Varnost Elektronika redovno posluje i sa drugim javnim preduzećima na čijem čelu su SDA kadrovi, prije svega sa rudnicima u sastavu Koncerna Elektroprivrede i RMU Banovići. Izdvojit ćemo samo poslove sa većom vrijednosti koje su dobili od početka godine.

Polovinom jula ova firma bila je jedini ponuđač na tenderu za nabavku kablova za rudarstvo za RMU Kakanj ukupne vrijednosti 279.990 KM bez PDV-a. Mjesec dana ranije na tenderu za nabavku rezervnih dijelova za mjerne uređaje i izolacione samospasioce proizvođača DRÄGER i usluga inspekcije i kalibracije istih za RMU Kakanj, ova firma bila je jedini ponuđač. Vrijednost tendera 120.000 KM.

Polovinom juna i od RMU Banovići dobili su tender za nabavku visokonaponskih, niskonaponskih i signalnih kablova vrijedan 360.340 KM. Iako je na tender pristiglo 5 ponuda, za RMU Banovići, samo je ponuda firme Teve Varnost Elektronika bila prihvatljiva.

U maju od RMU Kakanj dobili su tender za nabavku senzora i rezervnih dijelova senzora proizvođača TEVEL, sa uslugom servisiranja i kalibracije istih vrijedna 150.000 KM.I tada bili su jedini ponuđači.

U aprilu od Autocesta FBiH dobili su tender za nabavka sredstava, alata i opreme za potrebe zaštite na radu, zaštite od požara i vatrogastva vrijedan 400.000 KM. I na ovom tenderu bili su jedini ponuđač.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79