Vlada FBiH daje 10 miliona maraka za biomedicinsku oplodnju

Krajem januara ove godine na snagu je stupio Pravilnik o obimu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz budžeta FBiH čime je ova oblast postala regulisana.

Novi pravilnik podrazumijeva i način formiranja cijene pojedinačnih postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, kriterije i načine ugovaranja, kao i druga pitanja od značaja za provođenje biomedicinski potpomognute oplodnje.

Prof. dr. Ermin Čehić, predsjednik Komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju sa sjedištem u FZZO, u razgovoru za Klix.ba je kazao da je zadovoljan početkom rada komisije te da će danas biti održana prva sjednica Komisije.

“Iza ovoga stoji ogroman rad ujednačavanja Pravilnika o BMPO s postojećim zakonskim okvirima, određivanje liste lijekova za postupke BMPO, raspisivanje konkursa za ustanove koje će sklopiti ugovore sa FZZO, pripremu dokumentacije pacijenata…”, kaže na početku razgovora Čehić.

Pravilnikom su između ostalog definisani kriteriji i pravila za ostvarivanje prava na finansiranje postupaka BMPO.

Od početka godine do danas stiglo je blizu 500 prijava za ovaj oblik finansiranja postupaka BMPO. Sve te prijave kao i medicinsku dokumentaciju pacijenata potrebno je pregledati, pripremiti, evidentirati i donijeti adekvatnu odluku.

“Shodno tome ravnateljica FZZO prof. dr. Vlatka Martinović dala je smjernicu da predsjednik komisije u koordinaciji sa sekretarima, u skladu s Uputstvom o radu komisija za izdavanje pojedinačnih saglasnosti za obavljanje biomedicinski potpomognute oplodnje treba da zakažu sastanke komisija s ciljem evaluacije dostavljenih zahtjeva i izdavanja saglasnosti ili mišljenja kako je regulirano navedenim aktom”, dodao je Čehić.

Ono što je bitno za podnosioce zahtjeva, sastanci će se zakazivati po potrebi i ovisno o broju zaprimljenih zahtjeva, ali je naglašeno da će se raditi punim kapacitetima kako bi pacijenti što prije dobili odluku ili mišljenje Komisije o BMPO pri FZZO.

Parovi koji su već koristili plaćeni postupak BMPO na kantonalnim nivoima imat će prava i kod Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja kao da nisu koristili prava na nivou kantona.

“Znači prva prijava računa se kao prvi postupak i plaća se kao prvi postupak iz Zakona o BMPO, naravno ako ima indikacija za takav postupak”, ističe Čehić.

Oni parovi koji su već počeli postupak prije nego su dobili odluku Komisije iz FZZO će biti zatraženo mišljenje i tumačenje Komisije za BMPO jer se radi o “refundaciji troškova”.

Svi oni koji žele aplicirati morat će pripremiti određenu dokumentaciju, a sve neophodno nalazi se na zvaničnoj stranici FZZO pod nazivom “Uputstvo o radu Komisije za izdavanje pojedinačnih saglasnosti za obavljanje biomedicinski potpomognute oplodnje”.

“Uz nužne pravne procedure i uvjete koje parovi trebaju ispuniti, mogu govoriti o medicinskoj dokumentaciji koja je nužna. I ona je navedena na web stranici FZZO, ali bih posebno naglasio nužnost mišljenja relevantne ustanove da su iscrpljene mogućnosti konzervativnog ili možebitnog operativnog liječenja prije no što se pacijenti upute na neki od postupaka BMPO. Za to je najbolje obratiti se subspecijalistima humane reprodukcije ili specijalistima koji su u ovoj vrsti djelatnosti. To onda jamči da će takvi nalazi biti potpuni i adekvatno prihvaćeni od Komisije”, izjavio je Čehić te dodao da oni koji ne budu zadovoljni odlukom Komisije mogu ići u žalbeni postupak.

Finansijskim planom predviđeno je oko 10 miliona KM za postupke BMPO što će prema riječima Čehića biti dovoljno za ovu godinu, ako novca nestane, formirat će se liste čekanja.

“Tu smo posebno vodili računa o dobi pacijenata, njihovom općem zdravstvenom stanju, ali i broju pokušaja BMPO. Za tu prigodu FZZO izradio je posebni računalni program kako bismo izbjegli subjektivnost pri kreiranju liste čekanja”, pojasnio je naš sagovornik.

S obzirom na to da je ujedno i načelnik jedinog Centra za humanu reprodukciju koji radi pri javnoj ustanovi pri Kantonalnoj bolnici u Zenici, pitali smo ga da li je moguće obaviti konsultacije i u ovoj ustanovi?

“To je naš redovni posao i uvijek stojimo na usluzi našim pacijentima ako to smatraju za potrebno”, zaključio je Čehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79