Vlada FBiH dala 500.000 KM, a samo Cazin traži do 1,5 miliona za oporavak od poplava

Poplave koje su ranije ovog mjeseca poharale Krajinu nanijele su velike štete širom Unsko-sanskog kantona gdje su poplavljeni stambeni objekti, a aktivirana su i klizišta. Nakon povlačenja vode u korita, slijedi zbrajanje gubitaka, mještani poplavljenih naselja apelirali su na nadležne da im osiguraju novac za oporavak.

Prema preliminarnim podacima koje smo dobili iz Civilne zaštite Unsko- sanskog kantona Sanski most je imao 320 prijava štete, Bosanska krupa 250, Bihać 200, Velika Kladuša 24 i Cazin 10. Ovaj broj bit će konačan kada se izvrši procjena štete.

Muhamed Pečenković iz CZUSK kazao je za Faktor kako je Cazin iznio preliminarni podatak o milion do milion i 500.000 maraka štete. Podaci za druga mjesta nisu poznati budući da trebaju Civilnoj zaštiti uputiti zahtjev za traženje pomoći.

Kada je u pitanju novac za sanaciju štete, Pečenković podjeća da je Vijeće ministara BiH dalo 500.000 maraka za saniranje posljedica poplava u FBiH. Također, Vlada Federacije je novac proslijedila općinama.

-I Vlada USK ima sredstva posebne naknade koje će odobriti općinama, odnosno građanima koji su bili pogođeni poplavama na osnovu njihovih zahtjeva, odnosno izvršene procjene šteta. Kada izvrše procjenu štete, onda će uputiti zahtjev za traženje pomoći.

Isto tako i Općine su dužne imati u svojim budžetima planirana sredstva za sanaciju šteta – kazao je Pečenković.

Nermin Nikšić: Krenuli smo u Krajinu. Kišu i poplave nismo mogli spriječiti

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79