Vlada FBiH je napravila veliku grešku: Po zakonu Rusmir Isak ne može biti direktor?

Vlada Federacije BiH imenovala je Rusmira Isaka, sina federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, za novog direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Na istoj sjednici imenovana je i njegova zamjenica – članica mostarskog SDP-a Edita Hadžajlić.

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija precizira da direktor i zamjenik ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda. S obzirom da se Rusmir Isak izjašnjava kao Bošnjak, Žurnalu je pitao i Editu Hadžajlić kako se izjašnjava.

– Kao Bošnjakinja – kratko je odgovorila.

Ministra pravde Vedrana Škobića pitali su da li je vodio računa o ovom članu zakona, te da li je bio svjestan da su oboje imenovanih Bošnjaci. Do završetka teksta nije odgovorio na naša pitanja.

Na ovaj način Federalno ministarstvo pravde, s obzirom da se ova imenovanja obavljaju na prijedlog ove institucije, prekršilo je Zakon o izvršenju krivičnih sanckija, a posljedično i Federalna vlada koja je ovaj prijedlog prihvatila.

Teško je vjerovati da je ministar Škobić ovu činjenicu tek tako previdio, s obzirom na njegovo iskustvo u oblasti pravnih poslova, te položen pravosudni i odvjetnički ispit i vlastitu advokatsku kancelariju.

Ranije smo objavili da direktora i zamjenika direktora kazneno-popravnog zavoda, bez konkursa, postavlja i razrješava Vlada Federacije, na prijedlog federalnog ministra pravde. Za direktora i zamjenika direktora kazneno-popravnog zavoda može se postaviti osoba koja ima visoku školsku spremu i najmanje pet godina radnog iskustva nakon sticanja te spreme. S obzirom da Rusmir Isak ima funkciju i u privatnoj zaštitarskoj kompaniji iz Zenice, nje će se sada, barem formalno, morati odreći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79