Vlada FBiH jučer ukinula odluku o zabrani divljanja cijena. Danas poskupjelo gorivo

Vlada Federacije BiH jučer je usvojila odluku kojom van snage stavlja raniju kojom su se sve cijene ograničavale na nivou od 5. marta.

Takva odluka donesena je kako bi se spriječilo divljanje cijena zbog pandemije koronavirusa. Tad su se građani masovno žalili da cijene osnovnih životnih namirnica kao i medicinske opreme. Posebno je to bilo izraženo sa sredstvima za dezinfekciju kao i sa voćem i povrćem.

Od danas nove cijene goriva

Međutim, iako je ukinito stanje prirodne nesreće, ekonomija i kupovna moć građana daleko je od one prije epidemije. Čak, većini građana plaće su smanjene ili ih nemaju nikako jer su dobili otkaze, dok je ekonomija u teškom stanju i jasno da će mnogi ovakvu odluku Vlade zloupotrebljavati i da bi cijene mogle divljati.

Iako je na snazi još uvijek odluka Vlada FBiH kojom se spriječava divljanje cijene goriva, ono je danas poskupljalo. Njom se propisuju maksimalne marže.

Od početka pandemije cijena nafte na svjetskom tržištu konstantno pada, pa je čak bila dostigla i najnižu cijenu u historiji, kada je vrijedila skoro ništa. Ipak rast cijene goriva ditkiraju i drugi faktori.

Za Raport je to potvrđeno iz Ministarstva trogovine FBiH. Oni ističu da cijenu goriva diktira berza, odnosno da je to berzanska roba.

Na naš upit da li je bilo zahtjeva za povećanjem cijene goriva odgovoreno je da je samo tokom jučerašnjeg dana pristilgo 76 zahtjeva za korekciju cijene. Naravno, na više.

“U eOPC aplikaciji ovog Ministarstva evidentirano je 73 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijena navedenih derivata za 0,05 KM/litru, sa početkom primjene od 26.06.2020. godine”, rečeno nam je iz Ministarstva, te dodaju:

“Prema obavijestima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 26.06.2020. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,61 do 1,91KM/litru,
– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,61 do 1,81 KM/litru”.

Vlada trebala naći mehanizme

Da li je ovakva odluka Vlade preuranjena i da li je mogla biti drugačije definirana, pitali smo ekonomskog eksperta Faruka Hadžića.

“Mnogo je tu faktora. S aspekta građana i njihove koristi, naravno da bi bilo dobro da je ranija odluka ostala na snazi. Međutim, s aspekta privrednika ne bi bilo dobro. Mnogi je onih koji kupuju sirovine po povišenim cijenama a gotovo proizvod moraju po nižim cijena i faktički su u startu u minusu”, kaže Hodžić.

Ipak, ističe da je bilo potrebno da Vlada pronađe mehanizam koji bi osigurao i građane i privrednike.

“Sigurno će biti onih koji će to iskorištavati. Vidite, ne vjerujem da postoji sad potreba za poskupljenjem goriva. A Vlada je mogla umanjiti neke marže i tako spustiti cijene za privrednike ili čak subvencionirati. Tako bi se osigurali i privrednici i građani”, navodi Hodžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79