Vlada Federacije BiH osigurala sredstva za uvezivanje radnog staža 128 radnika

Vlada Federacije BiH osigurala sredstva za uvezivanje radnog staža 128 radnika


Danas je Vlada Federacije BiH usvojila izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o praćenju i evaluaciji utroška sredstava namijenjenih za uvezivanje radnog staža za 128 radnika koji su ostvarili pravo na penzionisanje. Ova sredstva će biti iskorištena za izmirenje dugovanja preduzeća za doprinose za ove radnike, omogućujući im da ostvare potrebne uslove za penzionisanje.

Kontrola utroška dodijeljenih sredstava, koja su premašila iznos od 1.5 milion KM, pokazala je da su šest društava pravilno iskoristila dodijeljena sredstva za uvezivanje radnog staža. Ova društva su Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići – u stečaju, Olimp d.d. Gračanica, Hidrotehnika d.o.o. Kladanj – u stečaju, Fortuna d.d. – u stečaju, Metalno d.d. Zenica – u stečaju i Aluminij d.d. Mostar.

Nakon uplate dugovanja, radnici ovih preduzeća će imati dovoljan staž za ispunjavanje uslova za penzionisanje po bilo kojem osnovu.

Porezna uprava Federacije BiH, Kantonalni porezni ured Tuzla, Porezna ispostava Gračanica, izvršila je povrat dijela neutrošenih sredstava u ukupnom iznosu od skoro 52 hiljade KM.

Ova akcija Vlade Federacije BiH predstavlja značajan korak ka osiguravanju socijalne sigurnosti za radnike koji su godinama radili u preduzećima koja su sada u stečaju ili imaju finansijske poteškoće.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija