Vlada KS će obogatiti sadržaj na Velikom polju na Igmanu

U cilju unaprjeđenja socijalnih i ekoloških funkcija šuma i šumskog zemljišta na inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP “Sarajevo – šume” d.o.o. Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku kojom podržava aktivnosti na realizaciji Projekta za unapređenje izletišta Veliko polje.

Svjesni činjenice da smo okruženi nevjerovatnim prirodnim bogatstvom, s mnoštvom potencijala, krenuvši od privrednog, sportsko-rekreativnog, zdravstvenog, a sve zajedno svrstano u određeni vid turizma, odlučni smo u tome da na što bolji način upravljamo ovim prirodnim bogatstvom, uzimajući u obzir sve njegove potencijale, a istovremeno štiteći ga i smanjujući negativne utjecaje na prirodu i okoliš.

Igman je posebno poznat po lokalitetu Veliko polje koje je jedno od omiljenih izletišta tokom cijele godine. S toga, jako je važno obogatiti sadržaj infrastrukturalno, te još više približiti korisnicima svih uzrasta i interesovanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Projektom je planirano da se izgradi niz sadržaja za posjetitelje Velikog polja kako bi im se omogućio bolji i prijatniji boravak na ovim prostorima ali i osigurana mjesta za postavljanje roštilja u smislu preventivnih aktivnosti za zaštitu šuma od požara.

Na ovom prostoru bit će osiguran niz hladnjaka, ložišta za roštilj, korpi za smeće, te određena mjesta za parking vozila.

Posebno je potrebno istaknuti da će biti izgrađeni mobilijari odnosno uređeni prostori sa sadržajima za igru za najmlađe posjetitelje Igmana.

Obogativši sadržaje “Velikog polja” će se zasigurno znatno uvećati broj posjetitelja koji su i u trenutnom ambijentu u velikom broju zapaženi na ovom lokalitetu zbog klime i čistog vazduha, raznolike topografije, prekrasnog pejzaža, sportova koji zahtijevaju strme padine ili snijeg…

Ukupan sadržaj bit će dostupan svim posjetiteljima, a ono što će se zahtijevati od njih za uzvrat jeste da ostave iza sebe onako kakvo su i zatekli u trenutku dolaska zbog čega će se u kontinuitetu raditi na podizanju svijesti o važnosti planina i čiste životne sredine, ali i vršiti monitoring novopostavljene infrastrukture angažovanjem eko rendžera i čuvara šuma kojima će biti dodijeljen tretirani rejon, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79