Vlada KS ukinula moratorij na zapošljavanje u zdravstvu

Na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada KS je na današnjoj sjednici donijela Zaključak kojim se od moratorija na zapošljavanje na neodređeno vrijeme izuzimaju zdravstveni radnici u javnim zdravstvenim ustanovama u KS čiji je osnivač i suosnivač Kanton Sarajevo.

Ovo je važan korak koji je poduzet u cilju unapređenja zdravstvenog sektora i pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima.

Podsjećamo da je Vlada Kantona Sarajevo 29. decembra 2022. godine donijela Zaključak kojim je uspostavljen moratorij na zapošljavanje na neodređeno vrijeme, zahtijevajući prethodnu saglasnost Vlade za takve odluke. Moratorij se primjenjivao na širok spektar kantonalnih organa uprave, javnih ustanova, komunalnih preduzeća i drugih budžetskih i vanbudžetskih korisnika.

Svjesni potreba u zdravstvenom sektoru, te želje da se pojednostave procedure zapošljavanja, kako bi se osigurao adekvatan broj zdravstvenih stručnjaka, Vlada Kantona Sarajevo je pažljivo revidirala ovu odluku, te su današnjim Zaključkom Vlade zdravstveni radnici izuzeti od ograničenja moratorija na zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”.

Vlada i Ministarstvo zdravstva KS žele osigurati optimalne uslova za rad u zdravstvenom sektoru, gdje će medicinski radnici biti na raspolaganju kako bi se poboljšala i proširila kvalitetna zdravstvena zaštita za sve građane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79