BiH Vlada KS utvrdila kome će i koliko novca podijeliti kao pomoć pri...

Vlada KS utvrdila kome će i koliko novca podijeliti kao pomoć pri kupovini stanova za mlade

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo ove godine privukao je ogromnu pažnju javnosti prenosi faktor.

Jedan od razloga jeste i neočekivano veliki broj kako prijava, tako i kandidata koji prema preliminarnoj listi ispunjavanju uvjete te su se vlasti u KS našle u “problemu”.

Novac je već ranije osiguran, kako kaže resorni ministar Bojan Bošnjak, teoretski. Na naše pozive i pitanja da li je osiguran konačni obećani iznos od 5,5 miliona KM nije odgovorio.

A i da je taj iznos nedovoljan još početkom novembra upozoravao je Vladu tadašnji ministar Almir Bečarević. On je nedavno objavio i dokaz da je cijelu Vladu KS obavijestio 6. novembra.

Reakcije Vlade, resornog ministra i premijera Nihada Uka su izostale.

Na naše pozive ušutili su se posebno nakon sjednice Vlade u četvrtak kada se razgovaralo o raspodjeli sredstava.

Naime, prije raspisivanja poziva obećano je kako će pojedinačni iznos subvencije iznositi do 12.000 KM.

Prema preliminarnoj listi, 1.141 aplikant ispunjava uvjete javnog poziva

Kako je premijer Uk kazao u medijima pored predviđenih 5,5 miliona neće biti dodatnog izdvajanja novca.

Dakle, na Vladi je bilo da razmatra dvije opcije, rasporediti ukupan novac linearno svim aplikantima koji ispunjavaju uvjete ili “podvlačenje crte”.

Iako zvaničnih izjava nakon okončanja sjednice nije bilo, niti smo uspjeli odgovore dobiti od premijera i ministra, Faktor nezvanično saznaje kako je Vlada dogovorila raspodjelu novca svim kandidatima linearno.

To bi značilo, prema preliminarnoj listi, da bi svaki kandidat trebao dobiti oko 4.820 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM