Vlada Srbije slavi ratne zločince: Uručeno odlikovanje osuđivanom Vinku Pandureviću, komadantu VRS

Ministarstvo odbrane Srbije je 28. decembra odlikovalo osuđenog ratnog zločinca Vinka Pandurevića.

Iz Ministarstva odbrane Srbije su saopćili da mu je odlikovanje uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović. Kao razlog za odlikovanje, tj. uručivanje vojne spomenice, naveden je doprinos u “odbrani od NATO agresije” na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Pandurević je bio komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske. Haški sud ga je prije šest godina osudio na 13 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima na području Srebrenice, i to neposredno nakon 11. jula 1995.

Ispunjen je njegov zahtjev da bude pušten iz zatvora, jer je odslužio 75 posto presude. U prilog svom zahtjevu je naveo i to da se izvinio za počinjene zločine. U aprilu 2015. je pušten iz zatvora.

Nisu izostale ni reakcije u Bosni i Hercegovini na odluku da Srbija odlikuje Pandurevića. Između ostalih, reagovao je predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) poručivši da je ovo “očigledna poruka” te da je sve ostalo laž, počevši od poruka iz Beograda da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79