Vlasnici spornih softvera koje su koristili sarajevski ugostitelji ostaju iza brave

Općinski sud u Sarajevu, na prijedlog Tužilaštva KS, produžio je za još dva mjeseca pritvor Olegu Krautblattu i Ines Juretić, osumnjičenima za utaju poreza i računarske prevare u predmetu “Kasa”.

Kako je za Faktor potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, pritor za osumnjičene produžen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Kraublatt i Juretić, bivši direktor i sadašnja direktorica fimre “Inspirit”, koja je ovlaštena za servisiranje fiskalnih kasa, sumnjiče se da su kreirali i sarajevskim ugostiteljima prodavali posebne softvere kao što su “Star cafe” koji je kasnije preimenovan u “Inspirit Gastro” te “Gandalf”, a koji su ugostiteljima omogućavali da utaje porez.

Prvim programom su korisnici mogli da dugim klikom miša umjesto fiskalnog računa izdaju zamjenski račun koji se ne registruje u fiskalnom sistemu. Drugim programom “Gandalf”, koji su vlasnici kafića dobili na USB stiku, mogli su da brišu historiju korištenja sistema “Inspirit Gastro”, tako da bi se izbrisali tragovi koji nisu na fiskalnom računu. Tako bi u slučaju inspekcijske kontrole sve bilo uredu.

Lišenisu u akciji koju su po nalogu Tužilaštva KS proveli pripadnici SIPA-e, kada je priveden i veći broj vlasnika i odgovornih osoba u poznatim sarajevskim ugostiteljskim objektima.

U ovoj akciji lišeni su slobode i Nedžad Rašidagić, vlasnik Metropolisa, Edin Vreto, vlasnik restorana Kibe Mahala, Željko Ljubas, vlasnik Luke, Nejra Ibrović, vlasnica Montane, te Šaćir Čedić, vlasnik Vatre.

Oni su ubrzo nakon lišenja pušteni na slobodu, uz mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim i svjedocima, odnosno konobarima, te zabranu prilaska objektima.

Mjere zabrane određene su i Bakiru Hadžiću, vlasniku sarajevskog restorana Una, koji se nakon povratka iz inostranstva sam javio pripadnicima FUP-a, nakon čega je u svojstvu osumnjičenog ispitan u Tužilaštvu KS.

Ugostiteljki objekti u kojima je uvrđena utaja poreza privremeno su zapečaćeni nedugo nakon privođenja osumnjičenih, ali su kasnije ponovo otvoreni te su nastavili sa radom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments