Vojislav Šešelj spreman na odlazak u Hag pod određenim uslovima

Vojislav Šešelj izjavio je da je spreman dobrovoljno otići u Hag pod određenim uslovima. Šešelj je izjavio da je ova ponuda povezana s istragom haškog tužilaštva koja je trajala do prošle godine i uključivala pokušaj zaplene i uništavanje 56 njegovih knjiga. Ove knjige sadrže materijale o Haškim tribunalima koje je Šešelj objavljivao tokom svog sudskog procesa, uključujući informacije o navodno povjerljivim materijalima i lažnim svjedocima.

“Ja to još nisam dobio ali to je vjerojatno povodom ove istrage koju je vodilo haško tužilaštvo sve do prošle godine kada su htjeli da zapljene 56 mojih knjiga i da ih unište“, kazao je Šešelj za Danas.

Šešelj je izjavio da planira objaviti više knjiga na ovu temu i da je već napisao preko 60 knjiga, s planiranim još 10 do 20. Takođe tvrdi da očekuje hapšenje i izručenje Haagu, ali tvrdi da to nije moguće po srpskom zakonu.

“Tu je mnogo navodno povjerljivih materijala i podataka o lažnim zaštićenim svjedocima. Oni su mislili da mogu vječito da čuvaju sve svoje tajne kako su falcifikovali haške procese, kako su instruirali haške lažne svjedoke i kako su falsifikovali razna dokumenta. E to u mom slučaju ne može”, kaže Šešelj.

Šešelj je naglasio da je spreman dobrovoljno otići u Hag pod jednim uslovom – da se mehanizam Haškog tribunala prethodno preseli u drugu državu, predlažući Afganistan kao idealnu lokaciju. Ovu ideju obrazlaže kao gest poštovanja prema afganistanskom narodu, s obzirom na njihovu borbu protiv američkih okupatora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć otkrio informaciju da je protiv Šešelja podignuta nova optužnica.

Novinari lista Danas su pitali Šešelja zašto je Vučić upoznao javnost a ne on.

“To morate pitati Vučića”, kratko je odgovorio i ponovio da to njemu još nije dostavljeno.

“Juče je obavještena srpska ambasada u Hagu. On (Vučić) to smatra jednim vidom pritiska u sklopu ovih najnovijih pritisaka protiv Srbije”, smatra Šešelj.

On ističe da je spreman dobrovoljno da ode u Hag ali pod jednim uslovom.

“Pošto očekujem da će uskoro Velika Britanija potonuti u more, onda će ogroman talas da zapljusne cijelu Holandiju da je poplavi, a ja ne želim da se u tom trenutku nađem u Ševeningenu i da se udavim”, objašnjava Šešelj za Danas.

“Zahtjevam da se prethodno mehanizam haškog tribunala preseli u drugu državu. Najpogodniji bi bio Afganistan. Da se preseli u Kabul. To je visoka nadmorska visina, ne prijeti opasnost ni od kakvog poplavnog talasa. Klima je odlična, suha, zdrava klima za starce. Afganistan to zaslužuje pošto je junački afganistanski narod nedavno do nogu porazio Američke okupatore, nagnao ih u bekstvo, obnovio demokratiju u svojoj zemlji po volji naroda. U znak poštovanja prema tom junaštvu najbolje bi bilo da se tamo preseli ovaj mehanizam”, zaključuje Šešelj.

Vojislav Šešelj otišao je u Hag u februaru 2003. godine. Poslje skoro 12 godina, Šešelj je pušten na privremenu slobodu do izricanja presude 2014. godine. Prvostepenom presudom je oslobođen.

Međutim, četiri godine kasnije, 2018. Žalbeno veće osudilo je Šešelja na 10 godina za podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79