Vozač pijan i bez dozvole izazvao kobnu nesreću, ovo je rekao pred sudijom

“Smatram da sam kriv, najiskrenije se kajem zbog učinjenog krivičnog djela. Svjestan sam da sam u sekundi ugasio jedan mladi život I da sam zavio u crno porodicu Živković. Žao mi je mog druga I njegove porodice”,

Izjavio u završnom obraćanju pred sudom Saša Blagojević (28) iz Gornje Vrežine koji je optužen da je 1. novembra 2020. godine oko 3.35 časova u Nišu izazvao udes kojem je poginuo njegov drug Srba Živković (20) iz Gornje Vrežine, piše Blic.

Blagojeviću se na teret stavlja da je vozio BMW pijan sa 1,3 promila alkohola u krvi bez položenog vozačkog ispita te da je počinio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja za koje se može izreći kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Zamjenik Višeg javnog tužioca Goran Bursać zatražio je u završnoj riječi da sud Blagojevića oglasi krivim i kazni kaznom ne manjom od polovine kasimalne kazne, imajući u vidu da se radi o višestrukom povratniku. On je rekao da je vještačenjem utvrđeno da je neposredno prije nesreću brzina automobile bila 108 kilometara na čas, iako je ograničenje na toj dionici 50, a u samom kružnom toku 30 kilometara na čas, te da ima indicija je između dva kružna toka auto jurio 150 kilometara na čas.

– Znao je da nema položen vozački ispit, a prethodo je sebe doveo u takvo stanje da je bio nesposoban da upravlja automobilom tako da je došlo do smrti jednog mladog lica koje nije imalo navršenih 20 godina, koji se našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. U konkretnom slučaju se radi o jednom bezobzirnom, neodgovornoj, nasilničkoj vožnji od strane lica u alkoholisanom stanju. Riječ je i o višestruko osuđivanom licu koje je krivično djelo učinio nepunih 10 mjeseci od poslednje izdržane kazne kao I o višestrukom povratniku u izvršenju prekršaja iz oblasti saobraćaja. Bilo je samo pitanje vremena kada će da se desi da neko nastrada – rekao je Bursać tražeći što strožu kaznu za Blagojevića.

On je predložio sudu da produži pritvor i izrekne mu mjeru obaveznog liječenja alkoholičara.

– Svi smo svjesni sve učestalijih saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pješaci na trotoaru, djeca na prelazima pored škole. Mislim da je neophodno donositi u ovakvim slučajevima strožije kazne. Samo se strožijim kaznama mogu spriječiti ovakve nesreće u kojima se bespotrebno i uludo gube mladi životi – istakao je Bursać.

Blagojevićev branilac, advokat Andrija Krasić, zatražio je kaznu od četiri godine zatvora istakavši da je nastradali Srba i sam doprinijeo teškoj posljedici ovog udesa jer nije bio vezan.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / DRUSTVENE MREZE
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / DRUSTVENE MREZE

– Vještak mašinske struke utvrdio je da suvozač neposrednno prije udesa nije koristio pojas i to na osnovu činjenice da se na mjestu kopčanja nalazio umetak i da je pojas radio ispravno, što ne bi bio slučaj da je bio korišćen u slučaju nezgode. I obdukionim zapisnikom je potvrđeno da na tijelu pokojnog Srbe nije bilo tragova pojasa. Shodno tome ne možemo da isključimo mogućnost da bi oštećeni preživio da je bio vezan. Takođe, i oštećeni i okrivljeni su koristili alkohol, a vještačenjem je kod Srbe nađena koncentracija od 2 promila alkohola. Kao što je okrivljeni Saša upravljao vozilom kada nije smio, i pokojni Srba je sjeo na mjesto suvozača u stanju akutne alkoholisanosti, što je takođe kažnjivo, i to sa osobom za koju zna da nema dozvolu i da je konzumirao alkohol – rekao je Krasić u završnoj riječi.

On je istakao da je oštećeni bio vezan vjerovatno ne bi nastupla najteža posljedica – pucanje aorte i smrt, čime se okrivljenom ne bi sudilo za ovo nego za mnogo blaže krivično djelo.

On je naglasio i da je utvrđeno da je Blagojević zbog početnog stadijuma zavisnosti od alkohola ispoljavao mentalne i poremećaje ponašanja, zbog čega je njegova sposobnost da shvati značaj dela i upravlja postupcima bila smanjena.

Krasić je rekao da bi zbog svega navedenog, kao i činjenice da je okrivljeni priznao delo, da se kaje i ima osjećaj krivice, trebalo da bude blaze kažnjen a da nije neohdno produžiti pritvor.

Advokat oštećenih Snežana Stanković Conić pridružila za završnoj riječi tužica i zatražila da Blagojević bude što strojije kažnjen zbog gneralne prevencije.

– Strožije kazne su neophodne da bi mlađe generacije dobro razmislile kakva ih kazna čeka kada sjednu u auto i u kakvom stanju – rekla je ona.

Nastradao na licu mjesta Nesreća se desila u Bulevaru Nikole Tesle, neposredno poslije kružnog toka kojim je regulisana raskrsnica ulica Pantelejske i Aleksandra Medvedeva, gdje je Blagojević izgubio kontrolu nad upravljačem automobila, izletio sa kolovoza, udario u žardinjeru pa u zgradu “Nišauta”. Živković je nastradao nalicu mjesta

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79