Vozači pod punim gasom napuštaju BiH: Plata u BiH do 2.000 KM a u Njemačkoj do 5.000 eura

Profesionalni vozači u Bosni i Hercegovini svakog dana iščekuju da njemački parlament potvrdi odluku o priznavanju vozačkih dozvola iz BiH i za teretna vozila. Prijevoznici upozoravaju kako će se BiH, ako se ovako nastavi, ubrzo suočiti s tim da neće imati ko prevoziti niti robu niti putnike.

Našu zemlju je od 2019. godine, kada je krenuo egzodus prema Sloveniji, napustilo više od 6.000 profesionalnih vozača, a domaći poslodavci strahuju da će ostati bez radnika.

Nikola Grbić iz Udruženja za unutarnji i međunarodni transport RS-a kazao je za Faktor kako svaki dan očekuje da Njemačka prizna vozačke dozvole.

Navodi da nema firme u Bosni i Hercegovini kojoj ne nedostaje do 50 profesionalnih vozača. Stanje je, kaže, izuzetno teško, vozači odlaze svakodnevno. Kako ističe, glavni razlog je plaća koja je u zemljama Evropske unije znatno veća.

– Institucije se ni ne trude uraditi nešto. Hrvatska uvodi nova pravila po evropskoj direktivi, na graničnom prijelazima čeka se puno. Očekujemo veliki odliv profesionalnih vozača.

Ne razmišljam o uvozu stranih radnika. Razmišljam da idem odavde, već sam registrovao firmu u Sloveniji, u Krškom. Radim na gašenju djelatnosti ovdje. Težak je ambijent za rad – poručio je Grbić.

U Bosni i Hercegovini vozač koji provede 25 ili čak do 30 dana za volanom, ne može zaraditi više od 1.500 do 2.000 maraka. U Njemačkoj je plaća profesionalnog vozača od 4.500 do 5.000 eura, ovisno od kompanije za koju radi.

Safudin Čengić iz Udruženja za transport u Privrednoj komori FBiH izjavio je ranije za Faktor da bi još veći odlazak profesionalnih vozača iz BiH mogao dovesti do još težih posljedica jer je riječ o kadru koji je svuda tražen.

– Rješenje je “izbijanje” glavnog aduta za odlazak – povećanje plaća. Samo tako možemo zaustaviti odliv. Ali za takvo nešto neophodna su sistemska rješenja i smanjenje opterećenja cijene rada – poručio je Čengić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79