Vozači poslušali Dodika i zbog toga pala cijena goriva u RS-u

Nisam ja valjda jedini koji ovdje ima oči. Ali ja vidim da je veća gužva, svi su u automobilima, niko nije zaustavio automobil jer je cijena povećana. Svi voze automobile i svi se zadnji toga odriču. Ako je to toliki udar, prvo se ugasi motor, pa se ne vozi onoliko koliko se vozilo.

Rekao je ovo prije godinu dana tada član Predsjedništva BiH, a danas predsjednik RS Milorad Dodik odgovarajući na pitanje o ukidanju akciza kako bi se smanjile cijene goriva koje su tada divljale.

Da su pojedini vozači predsjednika poslušali i motore ugasili, potvrđuje podatak da je potrošnja nafte i naftnih derivata u BiH lani pala za 2,9 odsto u odnosu na 2021. godinu. U odnosu na 2019., godinu prije korone, taj pad je još izraženiji.

Iz analize Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH vidi se da je najviše pala potrošnja benzina i to za 5,6 odsto, dizela za 2,5 odsto, a ostalih derivata za 2,9 odsto.

„Nakon rasta potrošnje derivata u januaru i februaru, sa početkom ratnih dešavanja u Ukrajini i rastom cijena na svjetskom tržištu nafte, u martu je nastupio pad potrošnje koji traje sve vrijeme posmatranog perioda sa izuzetkom u maju, kada se ostvareni rast dijelom može pripisati efektima niske osnovice potrošnje dizel goriva u istom mjesecu prethodne godine.

Najveće stope pada potrošnje derivata nafte zabilježene su u trećem kvartalu 2022. godine“, navedeno je u analizi Odjeljenja.

Inače potrošnja naftnih derivata ima veliki uticaj na prihode od indirektnih poreza zbog čega i ne čudi to što vlasti uporno odbijaju da donesu odluku o suspenziji akciza koja bi građanima značila jeftinije gorivo i do 40 feninga po litru.

„Neto prihodi od akciza na derivate nafte i putarine činili su 14,4 odsto neto prihoda od indirektnih poreza u 2022. godini. Osim toga, veliki udio PDV-a ubire se na promet derivata nafte. Nakon izmjena Zakona o akcizama, od 2018. godine se samo na pripadajući dio akciza i putarine naplati između 180 i 200 miliona КM PDV-a godišnje“, piše u izvještaju.

Dodaje se da je s obzirom na veliki rast cijena u 2022. godini i ne tako značajan pad količina uvezenih derivata, nesumnjivo došlo do značajnog rasta prihoda od PDV-a na potrošnju derivata nafte u odnosu, a prethodnu godinu.

Ipak, prihodi od akciza na naftu zabilježili pad, ali su zahvaljujući rastu prihoda od akciza na duvan i ovi prihodi na kraju godine imali rast piše Capital

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79