Vranić: Nisam slatkorječivi političar, žao mi je što sam izazvao burnu reakciju novinara

Ministar zdravstva Kanton Sarajevo Haris Vranić poručio je kako mu je žao što je njegova izjava da novinari nisu na listi prioriteta za vakcinisanje izazvala burne reakcije i, kako kaže, nesporazum.

“Ni Vlada Kantona Sarajevo, ni Ministarstvo zdravstva, niti ja, kao ministar, nemamo utjecaj na to ko će biti prioritet u procesu imunizacije. O tome svjedoči i naš zahtjev prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo da na listu prioriteta dodaju transplantirane osobe, ali odgovor je bio da se strogo moramo pridržavati njihovog plana vakcinacije”, rekao je.

Bitno je reći da su Smjernice za prioritete imunizacije određene na nivou Svjetske zdravstvene organizacije, a da u Bosni i Hercegovini, prioritete za vakcinacije određuju entitetski nivoi.

“Vlada Federacije BiH je početkom godine donijela Pravilnik prema kojem su zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje prva prioritetna skupina, te starije osobe i osobe koje rade u ustanovama za brigu o starijim osobama, potom osobe s hroničnim bolestima, pa osobe koje su zaposlene u javnim službama od značaja (policija, obrazovanje…)”, dodao je.

Vranić smatra da su Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH uradili svoj dio posla, svi bismo do sada već vakcinisali sve prioritetne skupine, ali i novinare i sve ostale osobe koje su svojim poslom svakodnevno izložene riziku od zaraze.

“Nisam bio, niti ću ikad biti slatkorječivi političar koji neće uraditi ništa u cilju nabavke vakcina, ali će bez imalo stida i grižnje savjesti medijskim radnicima javno obećati da će ih dodati na listu prioriteta, kako bi im se dodvorio”, kazao je prof. dr. Haris Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79