Vrhovni sud RS-a odbio zahtjev članova grupe “Pravda za Davida” protiv Darka Ćuluma

Vrhovni sud Republike Srpske odbacio je zahtjev za zaštitu prava i sloboda koji su protiv nekadašnjeg direktora Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Darka Ćuluma podnijeli članovi grupe “Pravda za Davida”.

Riječ je o Ozrenu Perduvu, Aleksandru Gluviću, Grozdi Plavšić i Draganu Perduvu.

U upravnom sporu Vrhovni sud je odbio zahtjev za zaštitu prava i sloboda koji su protiv Ćuluma podnijeli Svjetlana Simić, Marko Nikolić i Danijela Malić.

U obrazloženju presude navodi se da su ove osobe 25. juna 2019. podnijele zahtjev protiv tadašnjeg direktora Policije RS-a, tvrdeći da su im povrijeđena prava iz člana 16, 21, 25. i 30. Ustava RS-a tako što je izdao naređenja u vezi sa policijskim ovlašćenjima za privremeno ograničavanje njihove slobode kretanja.

Vrhovni sud je utvrdio da su pravilni razlozi nižestepenog suda koji je utvrdio da nisu osnovane tvrdnje podnosilaca zahtjeva da su policijski službenici branili okupljanje članovima grupe “Pravda za Davida” iz političkih i diskriminatorskih razloga, već se to ograničenje kretanja odnosilo samo na njihovo postupanje suprotno Zakonu o javnom okupljanju, odnosno Odluci Skupštine grada Banja Luka od 14. decembra 2011. kojom je određen prostor za održavanje javnih skupova.

U obrazloženju se navodi da nema osnova za tvrdnje da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja.

Ni u samom zahtjevu za vanredno preispitivanje podnosioci ne ukazuju na postojanje nezakonite radnje koju je počinio Darko Ćulum, već traže da on odmah prestane sa, kako su naveli, diskriminatorskim i nezakonitim radnjama.

U presudi se navodi da podnosioci zahtjeva nisu konkretizovali te radnje, a sve druge mjere ne provodi i ne utvrđuje sud o čemu je pravilne razloge dao i nižestepeni sud u pobijanom rješenju.

Vrhovni sud je utvrdio da se u pobijanom rješenju nije ostvario nijedan razlog njegove nezakonitosti zbog čega je zahtjev podnosilaca Simićeve, Nikolića i Malićeve odbijen, a ostalih podnosilaca odbačen kao neblagovremen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79