Vrlo moguće: Hoće li NATO baza biti uspostavljena u BiH?

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH.

Helez je naglasio da se Rusiji ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope. Poznavaoci sigurnosne situacije i vojne politike smatraju da takav scenario nije nezamisliv, te podsjećaju da NATO već ima svoje baze u zemljama regije.

Ministar Helez ističe da je neophodno unaprijediti saradnju između BiH i NATO-a, što bi uključivalo jačanje odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine i opremanje Oružanih snaga BiH. On smatra da je uspostavljanje NATO baze u BiH realna opcija.

“To je vrlo moguće, vrlo realno i zavisi od političke situacije u Bosni i Hercegovini. Ja ne mogu govoriti o detaljima, ali smo precizirali i dogovorili sve što treba da NATO uradi za Bosnu i Hercegovinu. Imaju procedure, EUFOR, NATO, i bilateralna podrška najmoćnijih zemalja članica NATO-a,” rekao je Helez.

Dio vojnih analitičara smatra da je postojanje NATO baze u BiH poželjna opcija. Ukoliko sigurnost nije na najvišem nivou i postoji prijetnja za članice NATO-a, taj scenario je moguć. Već postoje baze u Albaniji, na Kosovu, a planirana je uspostava i u Crnoj Gori. Stoga, prije ulaska u članstvo NATO-a moguće je povećanje vojnog prisustva snaga NATO-a u BiH.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović smatra da je realno očekivati da NATO sprovede ovakve aktivnosti u regionu, posebno nakon ulaska Sjeverne Makedonije i Crne Gore u članstvo NATO-a.

“Ne znam tačno kada će NATO i na koji način to realizirati, ali sasvim sigurno da postoji prostor za takve aktivnosti NATO-a u regionu,” rekao je Ahatović.

Idealna lokacija za NATO bazu mogla bi biti vojni aerodrom i baza Dubrave kod Tuzle. S druge strane, neki smatraju da je to realno izvodivo koliko i da Rusija otvori svoju bazu na području Republike Srpske. Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih nauka u Banjoj Luci, ističe da političkog usaglašavanja o ovim pitanjima nema i da ovakvi navodi narušavaju političko-sigurnosnu situaciju.

“Ne može o tome odlučivati ni jedan ministar, pa ni ministar odbrane BiH. Odluke se donose na ustavnim i zakonskim propisima,” rekao je Ćeranić.

Ruski uticaj dodatno komplikuje sigurnosnu situaciju u BiH. Pored ruskog, prisutan je i kineski uticaj s velikim političkim interesom, što ovaj prostor čini zanimljivim članicama NATO-a.

Hamza Višća, stručnjak za sigurnost, naglašava da kineski i ruski interesi u regiji predstavljaju pokušaj legalizacije autoritarnih režima na svjetskoj sceni, čime se nastoje potkopati demokratske vrijednosti i ljudska prava.

Iako Bosna i Hercegovina privlači svjetske političke interese, domaći političari suočavaju se s izazovom zaštite interesa građana. Većina građana BiH bi se osjećala sigurnije pod zaštitom NATO-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79