Vučić: Batinaši tuku poštene ljude

Vučić: Batinaši tuku poštene ljude


Na lokalnim izborima koji su održani u nedjelju, 2. juna, građani Srbije birali su odbornike u 89 gradova i opština, uključujući i velike centre poput Niša, Čačka i Valjeva. Biračka mjesta zatvorena su u 20 sati, a izborni proces obilježili su incidenti i brojne nepravilnosti.

Prema posljednjem presjeku, u Beogradu je do 19 sati glasalo 42,2 posto birača, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). U Novom Sadu izlaznost je do 19 sati bila 46,3 posto, dok je u Nišu zabilježena izlaznost od 44,4 posto.

Izborni proces nije prošao bez problema. Najozbiljniji incident zabilježen je u Novom Sadu, gdje je došlo do sukoba između policije i opozicionih aktivista kod zgrade Sajma. Aktivisti su pokušali ući u zgradu tvrdeći da je Srpska napredna stranka (SNS) tamo formirala pozivni centar za prikupljanje glasova. Policija je intervenisala, a došlo je i do naguravanja.

CeSID je izvijestio o više od 20 različitih nepravilnosti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Među nepravilnostima su nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora, problemi sa kontrolnim listićima, kašnjenje sa otvaranjem biračkih mjesta te glasanje u ime drugog lica. Na jednom biračkom mjestu u Nišu, na primjer, došlo je do glasanja u ime druge osobe, dok na jednom biračkom mjestu na Novom Beogradu kontrolni listić nije bio potpisan od strane prvog birača.

Predsjednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić komentarisao je incidente izjavivši da “batinaši tuku poštene ljude” te najavio ubjedljivu pobjedu svoje stranke. Predsjednica Skupštine Srbije i potpredsjednica SNS-a Ana Brnabić potvrdila je postojanje pozivnog centra stranke, naglasivši da u tome nema ništa protuzakonito.

Policija je također intervenisala u vojvođanskom mjestu Šajkaš, gdje je jedan građanin prijetio da će prekinuti izbore dok se ne utvrdi ko je prijavio ljude iz Kotor Varoši, grada u Bosni i Hercegovini, na njegovu adresu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija