Vučić će ugasiti svoju stranku SNS i osnovati novi politički pokret?

Prema ideji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju novog političkog bloka, ubrzano se radi na stvaranju organizacije čiji je radni naziv “Moja Srbija” s ciljem rebrendiranja Srpske napredne stranke kako bi mogla nesmetano djelovati u novim uvjetima i osigurati kontinuitet vlasti.

Kako prenosi srbijanski dnevnik “Danas” pozivajući se na dobro obaviještene izvore, predsjednik Srbije najavio je pregrupiranje, odnosno okrupnjavanje političke scene kroz “Srpski blok pristojnosti”, te aktivno radi na osnivanju nove političke organizacije koja bi trebala nastaviti kontinuitet SNS-a a”u novim uvjetima”. ali navodno “neće biti mjesta za sve dosadašnje članove rukovodstva” SNS-a”.

“Ideja je da ‘Moja Srbija’ u svom angažmanu stavi naglasak na orijentaciju ‘ni zapad ni Rusija, već srpski interesi’ i na taj način promovira vođenje “odgovorne nacionalne i građanske politike. Shodno tome, već su započeti razgovori sa ljudima koje inicijatori žele da vide u redovima ‘Moje Srbije’. Naime, jedan od aduta te političke organizacije bio bi i ‘nove nekompromitovane osobe'”, objašnjava sagovornik dnevnika Danas.

Prema njegovim riječima, ideja je da se sruši brend “SNS” i Vučić na taj način i simbolički i praktično demantuje sve ono što je SNS-u zamjerano u proteklom periodu.

“Ono što treba naglasiti jeste da u novoj političkoj organizaciji, koja bi trebalo da služi rebrendiranju SNS-a, neće biti mjesta za sve njene dosadašnje funkcionere. Svi oni za koje Vučić smatra da su svojim djelovanjem narušili imidž stranke neće biti pozvani u ‘Moju Srbiju’, a protiv nekih od njih bit će pokrenuta medijska kampanja za ‘korupciju’ i druge nepravilnosti. Po svemu sudeći, transformacija SNS-a u ‘Moju Srbiju’ sa sobom će donijeti i obračun sa prozapadnom strujom u Srpskoj naprednoj stranci”, dodaje sagovornik.

Ideja je da brend “Moja Srbija” bude aktiviran onog trenutka kada se postigne određeni dogovor s vlastima u Prištini oko statusa Kosova i tada će biti potrebna “borba na dva fronta”. S obzirom da svaki pa i najmanji kompromis s Prištinom nanosi političku štetu vladajućem SNS-u, potrebno je iz taktičkih razloga javno odbaciti prozapadno krilo koje će u tom trenutku postati “balast”.

Naime, nakon kompromisa oko nekih pitanja oko statusa Kosova, nacionalistička opozicija naći će se na udaru svih prozapadno orijentiranih članova vodstva SNS-a i Vučića da ih podržavaju, s ciljem da birače te stranke okrene protiv sebe.

S druge strane, obračun s prozapadnim krilom SNS-a neće ujedno značiti i prekid suradnje sa zapadnim zemljama, a “Moja Srbija” će, osim nacionalnog opredjeljenja, inzistirati i na civilna komponenta i liberalni ekonomski kurs kao jamstvo da će Washington, London i Brisel podržati politiku predsjednika Vučića i dalje biti aktualna Inicijatori formiranja “Moje Srbije” očekuju da će s vremenom snaga nacionalističke opozicije znatno ojačati, a protiv njih će se žestoka kampanja voditi na drugom frontu, uz inzistiranje da predstavljaju “strane i nesrbe”. interese” i da su “jednako štetni po nacionalne interese Srbije kao i oni koji traže odricanje od Kosova”.

Ono što se za sada još ne zna je hoće li “Moja Srbija” otvoriti svoje redove za male koalicijske partnere SNS-a, koji ulaskom na listu koju predvodi Vučić osigurava parlamentarni status, piše “Danas”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79