Vučić: Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom?

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas, povodom usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, da je sve što je urađeno bilo protiv vitalnog interesa srpskog naroda u Skupštini Crne Gore.

Vučić je rekao da u posljednjih godinu i po svakoga dana sluša optužbe kako se Srbija nekome miješa u unutrašnje odnose.

“Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori? Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom? Što se oni miješaju u nečije tuđe odnose? Ko smo mi da danas arbitriramo između Turske i Armenije, ili Nijemaca i kog god hoćete napadnutog naroda u Drugom svjetskom radu”, upitao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija zbog usvojene rezolucije reagovala mirno i nijednu uvredljivu riječ nije uputila, ali će nastaviti da brani svoj narod, da još snažnije pomaže srpske kulturne institucije u Crnoj Gori, da podstiče Srbe da čuvaju svoj srpski jezik i ćirilično pismo.

“Nekoga da ugrožavamo nećemo, ali neću da dozvolim onima koji svakoga dana ugrožavaju Srbiju da to čine”, istakao je Vučić.

Sličnog razmišljanja je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je izjavio da je donošenje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu upereno direktno protiv Srbije i Republike Srpske i da je to urađeno zbog jakog pritiska iz inostranstva.

On je pozvao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da se uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori, naglašavajući da se nova vlada ponaša vrlo slično kao i ona koju je predvodio crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

“Ne očekujem da to bude politika u interesu Srbije, već u interesu građana Crne Gore, a siguran sam da nije bilo u narodnom interesu da se donese ovakva rezolucija”, poručio je Dačić.

Skupština Crne Gore izglasala je 17. juna rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Za njeno usvajanje glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79