Regija Vučić Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici

Vučić Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kome je nakon sastanka uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje. Sastanku se pridružio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon uručivanja ordena mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, da mu je neizmjerna čast što je bio u prilici da odlikuje premijera Mađarske najvišim ordenom koji Republika Srbija ima.

– Sa velikim ponosom konstatujem da ovo odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za izuzetno dostignuće u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih i bratskih odnosa između Republike Srbije i Mađarske – rekao je Vučić.

On se Orbanu na snažnom doprinosu u unapređenju sveukupne bilateralne saradnje Srbije i Mađarske koja je, kako je naveo Vučić, u stalnom usponu i koja je dostigla najviši stadijum u modernoj historiji.

Vučić je naveo da je Srbija veoma zahvalna mađarskim prijateljima, ali i se i lično zahvalio Orbanu na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pruža Republici Srbiji, kako na evropskom putu, tako i u regionalnim pitanjima i bilateralnoj saradnji.

– Budite uvjereni da građani naše zemlje, Republike Srbije, istinski cijene takve prijatelje i takve komšije – istakao je Vučić.

Osiguravanje skladištenja gasa u Mađarskoj

Poručio je da je odlika pravih prijatelja da podržavaju jedni druge, naročito u teškim trenucima.

– Vi ste smogli snage da budete uz Republiku Srbiju kada je bilo mnogo lakše to ne činiti. Zato budite sigurni da će Mađarska uvijek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Republike Srbije – naglasio je Predsjednik Srbije.

Vučić se Orbanu zahvalio i što, kako je naveo, uvijek u vidu ima dobrobit Srbije i njenih građana i na ličnom angažovanju na snaženju veza Republike Srbije i Mađarske.

– Rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja su gotovo impresivni, ali nas istovremeno obavezuju da i u budućnosti čuvamo i njegujemo srpsko-mađarsko prijateljstvo i da kao i dosad potpuno posvećeno radimo na jačanju strateških odnosa i svestrane saradnje naše dve zemlje – istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije se premijeru Mađarske posebno zahvalio na osiguravanju skladištenja gasa u Mađarskoj.

– Hvala vam zbog toga što i u ova teška vremena i u ovim mjesecima kada svi gledaju sebe, što ste smogli snage da pomognete Srbiji da osiguramo sigurniju i topliju zimu i budućnost za naše građane – napomenuo je Vučić.

Dodao je da zna da bi Orban i bez ordena koji mu je uručio, radio na dobrobit interesa dvije zemlje, “ali će ovo odlikovanje uvijek biti podsjetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje”.

– A, od Sibinjanin Janka i Korvina nismo imali većeg prijatelja od Vas. Hvala Vam – rekao je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da mu je čast što je odlikovan Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.

– Rijetko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi i ja ovo ne shvatam kao da sam otpušten, već kao ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio, već zbog toga što ću od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva – naveo je Orban.

Prijateljstvo okrnjeno samo u vaterpolu

Dodao je da u Mađarskoj postoji titula “najveći Mađar” i to je dobio Ištvan Sečenji.

– On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak i u tom pismu je napisao: “Interesi Srbije i Mađarske su toliko tijesno povezani i isprepletani da htjeli mi to ili ne mi moramo biti prijatelji” – nagalsio je Orban.

U tom smislu, kako kaže, sadašnja Vlada i on lično zapravo ispunjavaju jednu staru mađarsku spoznaju. Ukazao je da je to olakšano, jer sa Vučićem njeguju i lično prijateljstvo, kao i da je zahvalan i predsjednici Vlade.

– Prijateljstvo je samo na jednoj tački okrnjeno i to je vaterpolo. Tu može biti samo jedan pobjednik i tu moramo u bazenu da se borimo jedni protiv drugih – rekao je Orban.

Što se politike tiče, ističe Orban, Mađarska i Srbija imaju jedan zajednički posao “i to ponekad zaboravljamo, ali nas historija podsjeća na tu misiju da zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope”.

– To je misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Nije slučajno da smo sinovi srpskih i mađarskih vitezova koji su izborili jednu od najvećih pobjeda kod Beograda zajednički braneći južna vrata Evrope – poručio je Orban.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je čestitao Orbanu na priznanju koje mu je danas uručio predsjednik Srbije.

– Velikom prijatelju RS-a i Srbije premijeru Mađarske Viktoru Orbanu čestitam na priznanju, Ordenu Republike Srbije na velikoj ogrlici, koje mu je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje – objavio je Dodik na Twitteru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79