Vučić: Spremni smo na razmjenu optužnica za ratne zločine s BiH

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je poručio da je njegova država spremna biti transparentna u razmjeni optužnica za ratne zločine sa Bosnom i Hercegovinom.

To je izjavio prilikom današnjeg susreta u Beogradu sa glavnim tužiteljem Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Sergeom Brammertzom, saopćili su iz Predsjedništva Srbije. Razgovarali su o saradnji između Mehanizma i Srbije, kao i o regionalnoj pravosudnoj saradnji u postupcima za ratne zločine i primjeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina.

Vučić je ocijeno da je saradnja Srbije sa kancelarijom tužitelja Mehanizma zadovoljavajuća.

Sa glavnim tužiteljem Brammertzom razgovarao je o mogućnostima za, kako su saopćili, unapređenje regionalne saradnje kad je riječ o optužnicama za ratne zločine, kako bi 26 godina poslije rata i na taj način doprinijeli pomirenju u regiji.

Vučić i Brammertz su se usaglasili da bi jedan od koraka u tom smjeru bila, kako su naveli, transparentna razmjena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije. Predsjednik Srbije je potvrdio da je Srbija spremna da učestvuje u tom procesu i izrazio želju da glavni tužitelj u tome pomogne.

Ovaj sastanak desio se u trenutku kada su odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine ponovo pogoršani, a nakon što je 12. septembra u Srbiji uhapšen bivši visoki službenik Federalne uprave policije (FUP) Edin Vranj.

Tereti se za navodne ratne zločine nad ratnim zarobljenicima u Goraždu od januara 1993. do oktobra 1994. Nalazi se u pritvoru u Beogradu, a tužilaštvo je danas odbilo žalbu odbrane koja je tražila da bude pušten iz pritvora

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79