Vučić zahvalio Merkel na njenom doprinosu miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instragramu da je imao “veoma dobar razgovor” sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ocijenio da su odnosi dvije zemlje u usponu.

Vučić je također kancelarki zahvalio, u ime Srbije, za njen doprinos miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Bilateralni odnosi Srbije i Njemačke su u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana – naveo je Vučić na Instagram nalogu.
U saopćenju objavljenom nakon razgovora ne pominje se jučerašnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je bilo govora o novom visokom predstavniku u BiH, Nijemacu Christian Schmidtu.

Vučić je u saopćenju zahvalio kancelarki Merkel što je pokrenula Berlinski proces i time doprinijela da se na zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim.

Također je dodao da se nada da će biti realizovan i projekat autoputa Niš–Priština, koji bi doprinio stvaranju uslova za, prije svega, ekonomsku saradnju Srba i Albanaca.

Vučić je obavijestio kancelarku Merkel i o dogovorima u okviru zajedničke inicijative za saradnju Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, poznate kao “Mali Šengen”, navodeći da je ona srodna Berlinskom procesu i ideji zajedničkog regionalnog tržišta.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79