WHO: Vjerski skupovi se trebaju organizovati vani

Nekoliko dana prije Uskrsa i dvije sedmice prije početka ramazana, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je preporuke o organiziranju vjerskih skupova u Evropi, pozivajući da se održe na otvorenom u zemljama gdje su okupljanja još dopuštena.

“U zemljama gdje se virus više širi treba razmisliti o virtuelnim skupovima, o odgodi ili o smanjenju veličine tih skupova”, napisao je WHO za Evropu u saopćenju na temu vjerskih slavlja u proljeće, prenosi Hina.

Općenito, “svi vjerski obredi trebaju se održavati vani ako je moguće, ili ih treba smanjiti u obimu i u trajanju, uz poštovanje razmaka, prozračivanje, pranje ruku i korištenje maski”, preporučuje organizacija Ujedinjenih naroda.

Preporučuje se izbjegavanje kontakta

“Još je bolje ako se slavi sa članovima domaćinstava”, poručuje WHO, upozoravajući da treba izbjegavati svaki kontakt u slučaju simptoma i karantina.

Što se tiče skupova u zatvorenom, WHO podsjeća da su “osobito opasni, pa i oni manji”, jer se okupljaju članovi različitih domaćinstava, premda te skupove službeno ne zabranjuje.

U nekoliko zemalja evropske regije WHO-a, koja obuhvaća pedesetak zemalja, među kojima Rusiju i više zemalja srednje Azije, “broj zaraženih raste i u ovoj fazi pandemije ne smijemo popuštati oprez”, ističe organizacija.

Kršćani u nedjelju, 4. aprila, nakon Velike sedmice, slave Uskrs, a jevreji Pashu.

Muslimanski mjesec posta, ramazan, traje od 13. aprila do 12. maja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79