Za EU 68 posto ispitanika iz BiH, a za NATO polovina

Istraživanje koje je provela organizacija Ipsos za IRI-jev Centar za istraživanje javnog mišljenja tokom februara i marta, pokazuje prema rezultatima za BiH da 68 posto ispitanika podržava EU integracije, dok oko polovine podržava NATO integracije.

Zanimljivo je da je podrška europskim integracijama u BiH pala s 78 posto, koliko je iznosila prije dvije godine.

Najveća podrška EU je u Albaniji, gdje 92 posto stanovništva podržava članstvo zemlje u EU. Edi Rama, albanski premijer, ističe iznimno visoku popularnost EU u svojoj zemlji, što povezuje s dugogodišnjom izolacijom od vanjskog svijeta tokom komunizma te željom građana za otvorenijim pristupom prema svijetu.

Kada je u pitanju vanjska politika, samo deset posto građana Srbije smatra da bi trebala biti isključivo prozapadna, dok se 12 posto zalaže za isključivo proruski smjer.

Oko 39 posto građana BiH podržava isključivo prozapadnu politiku, dok osam posto preferira proruski smjer.

Što se tiče članstva u NATO-u, polovina građana u BiH se zalaže za punopravno članstvo. Gotovo polovina građana Srbije ne želi nikakve odnose s NATO-om, što podržava i 24 posto građana BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79