Za koga se organizuje “Parada ponosa” u Sarajevu?

Za koga se organizuje “Parada ponosa” u Sarajevu- pitanje je koje ovih dana mnogi postavljaju u našoj Zemlji.

Je li se dosita radi o “ugroženim” pripadnicima LGBT populacije ili pak o mnogo većoj obmani, pokretu ili organizaciji koja iz sjene diktira neko novo vrijeme, neka nova (ne)poznata pravila!

Pitanja je mnogo, odgovora previše, a čini se ni jedan pravi. Čijim parama se finansiraju događaji koji razjedinjuju, ionako, razjedinjen narod u BiH.

U nekoliko posljednjih mjeseci, ako malo dublje analiziramo, nekoliko je velikih kampanja dobro organiziranih i pomno analiziranih, kojima se nova pravila dovode i uvode na naše prostore kojima se testiraju novi modeli, pa čak i oni u političkom smislu.

Dobro “isfinansirana” šestorka, dobro isfinansirana parada, još bolje finansirani pojedini prijemi koji gromoglasno odjeluku svijetom, i precizni potezi općeg razjedinjavanja među narodom.

Nezvanično, pojedini mediji za popularizaciju “Parade ponosa” dobili su čak 100.000 KM kako bi slika o šetnji LGBT populacije izgledala in, pa ovih dana čitamo statuse poznatih i slavnih iz naše ultra-moderne zemlje, kako pričajući svoje životne priče daju nesebičnu podršku prijateljima koji su “drugačije orijentisani”.

Informirajući javnost o današnjem skupu – “Dan tradicionalne porodice” pojedini mediji ostali su “nepristrasni i objektivni”, pa su tako u jednom satu priopćili dvije potpuno oprečne informacije, u jednoj se simbolično izvjestilo da je na skupu više medija nego građana, a u drugom da se veliki broj građana pridružio mirnoj šetnji.

(VIDEO) Veliki broj građana na skupu “Dan tradicionalne porodice” u Sarajevu

Vjera i “Parada ponosa”

Mnoge kompanije, političke organizacije, javne ličnosti podržavaju povorku, iako su glavne i odgovorne vjerske osobe, osudile i zabranile podržavanje “Povorke ponosa” pa su se tako oglasile i IZ u Sarajevu ali i iz Katoličke crkve u Sarajevu.

Katolička Crkva u Sarajevu, Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, kao i bilo gdje na svijetu, ne može ništa pametno i autentično kazati bez oslanjanja na vlastite temelje, a to je Sveto pismo (Biblija), Predaja (nauk crkvenih otaca) te naučavanje aktualnog crkvenog učiteljstva. Sve što bi zanemarivalo ove datosti bio bi osobni stav nekoga pojedinca, člana Crkve, a nikako Crkve kao takve.

Dakle, nedvosmisleno je da Biblija homoseksualni čin poima kao teški grijeh i to, kako se vidi – protunaravni. Očito je da bi svaki suprotan zaključak ili relativiziranje bilo tek puko izvrtanje svetopisamskoga nauka.

“NiP i Parada ponosa”

Zašto je politička stranka “Narod i Pravda”, na čelu sa Elmedinom Dinom Konakovićem prvo prihvatila pa čak i pokrenula incijativu, podržala prvu gay paradu u Sarajevu, pa se onda predomislili, i odustali od podrške za paradu, nekoliko dana prije održavanje istoimene?

Čak u prvim redovima, današnje povorke “Dan tradicionalne porodice” na koju se odazvalo više od 3.500 Sarajlija, na čelu bio i desna ruka prvog čovjeka NiP-a, Nermin Muzur?

Direktor Turističke zajednice KS kazao je da zagovara tradicionalne vrijednosti, a izjavu je dao za TV1.

Odgovor SDA Narodu i Pravdi povodom “Povorke Ponosa”

Podsjećamo da je upravo Narod i pravda, preko svog ministra unutrašnjih poslova, Admira Katice, dala odobrenje za organizaciju Parade ponosa, a što je potvrđeno i na sastanku ministra Katice, premijera Edina Forte sa organizatorima Parade 26. jula 2019. SDA je od početka protiv održavanja Parade, a kada smo pozivali da se događaj otkaže, NIP-ov ministar Katica je, zajedno sa premijerom Fortom, davao punu podršku Paradi i garantirao njeno održavanje.

Ako Narod i pravda želi otkazivanje Parade, onda neka to traže od svog ministra Katice i Ministarstva unutrašnjih poslova koje kontrolišu, te neka rašičiste to pitanje sa svojim koalicionim partnerima iz SDP-a i Naše stranke koji se identificiraju sa Paradom, kao promocijom vrijednosti za koje se zalažu.

Sve osim toga, predstavljat će još jedan pokušaj stranke NIP-a da u javnoj percepciji izbjegnu odgovornost za svoje odluke, koje kadrovi NIP-a donose po licemjernom principu – jedno pričaj, a drugo radi, navodi se u saopćenju KO SDA.

Utjecaj stranih ambasadora u Vladu KS

Da li strane vlasti, ambasadori podržavaju i čak finansiraju aktuelnu Vladu, kojoj je ultimatum održavanje “Parade ponosa” u Sarajevu, kako bi što više novca dobili od “stranaca” ali i politički imunitet kako bi “šestorka” na Vlasti opstala?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić otkrio je da stranci, odnosno pojedine strane ambasade u BiH lobiraju da opstane aktuelna Vlada Kantona Sarajevo.

“Stranci lobiraju da ova Vlada opstane”, rekao je Komšić u intervju za TV Hayat dodajući da je motiv međunarodne zajednice da se pokaže da je moguće da u Sarajevu funkcionira drugi koncept.

Prijavljeno 500 učesnika

Povorku LGBTI osoba koja će se u Sarajevu održati 8. septembra osiguravat će oko 1.100 policajaca, saznaje Faktor u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo koji je zatražio pomoć četiri kantonalna MUP-a, Federalnog MUP-a i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

MUP-u Kantona Sarajevo prijavljeno je oko 500 učesnika Povorke.

Organizatori Povorke ponosa tražili su od MUP-a Kantona Sarajevo da se betonske prepreke postave u bočne ulice. Međutim, u Budžetu MUP-a nema novca, te se se organizatori, kako saznajemo, pobrinuli sami za nabavku betonskih prepreka koje koštaju oko 90.000 KM.

Organizacioni odbor Povorke ponosa objavio je rutu kretanja. Prema planu, Povorka će krenuti od Vječne vatre, proći kroz centralnu Titovu ulicu, dok se njen završetak očekuje ispred Parlamentarne skupštine, na Trgu BiH.

Organizatori su objavili detaljne upute u vezi s prisustvom na tom skupu:

Šetnja će početi u 12:00 sati, a okupljanje učesnika i učesnica počinje sat ranije. Cjelokupni program povorke će trajati do 14:00 sati.

Ne nosite dezodorans, biber sprej, makaze ili neko drugo sredstvo za samoodbranu

Postavljamo isto pitanje sa početka ovog članka: Za koga se organizuje “Parada ponosa” u Sarajevu, za njih 50,500 koji će sutra prošetati glavnim gradom Bosne i Hercegovine, ili?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments