Za tri godine 800 nesreća na autoputu

Iako se radi o najmodernijem putu u BiH, na autoputu A1 od Zenice do Sarajeva, odnosno Hadžića, iz godine u godinu bilježi se sve veći broj nesreća. Tako se u posljednje tri godine dogodilo 800 nesreća. Budući da se broj stalno povećava, stručnjaci su mišljenja da nesavjesni vozači ovaj autoput čine grobnicom.

Direktan sudar

Alarmantan je podatak da je sve više nesreća, a u kojim sve više vozača i putnika gine, a javnost još pamti nesreću od 30. avgusta, kada je vozač Škode u Kaknju prešao u suprotan smjer, nastavio voziti i direktno se sudario sa BMW-om. Oba vozača su poginula.

Iz „Autocesta FBiH“ su kazali da je praktično na svakom naplatnom mjestu moguće otići u krivi smjer, piše Avaz.

Ističu da na naplatnim mjestima postoje table za vođenje saobraćaja koje pokazuju za koje su smjerove namijenjene.

– Nigdje u svijetu nema rješenja koje će potpuno spriječiti ovu pojavu. U 2016. godini postavili smo 16 tabli “Stop pogrešan smjer” na petljama na autocesti, a na nekim mjestima dodatno poboljšali obilježavanje horizontalne signalizacije. Dodatna edukacija vozača na pravila korištenja autoceste sigurno bi doprinijela sprečavanju nesreća – kažu iz “Autocesta”.

Mirko Cvitanović, vještak saobraćajne struke, ističe da je najčešći uzrok nesreća, uprkos činjenici da se radi o novom putu, nedovoljna kontrola.

Dvije nesreće uzrokovane su vožnjom suprotnim smjerom na A1, na Sarajevskoj zaobilaznici i u Tičićima kod Kaknja.

Oduzimati vozila

– Nije autoput da se samo sagradi i ostavi vozačima na milost i nemilost. Potrebno je veće prisustvo policije, postrožiti kazne, postaviti kontrole, pokretne radare, oduzimati vozila. Zbog nesavjesnih vozača, svi putevi, pa i ovaj A1, postali su grobnice. Postao je najopasniji put u Evropi. Nešto se hitno mora učiniti i djelovati – smatra Cvitanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments