Za više od 150.000 radnika u FBiH je podignuta minimalna plata. Hoće li poslodavac sada smanjivati topli obrok?

Uposlenicima u realnom sektoru u Federaciji minimalna januarska plaća treba da iznosi 596 KM, a koju će primiti u februaru, što je za 53 KM više od prošlogodišnje minimalne plaće koja je bila 543 KM.

Minimalna plaća je povećana prema uredbi Vlade FBiH, a sa kojom se ne slažu sindikati.

– Uredba stupa na snagu 1. januara ove godine sa primjenom za januarsku plaću koja će radnicima biti isplaćena u februaru. Mi se nikada nismo složili ni sa samom uredbom i načinom usklađivanja, gdje dolazimo do iznosa od 596 KM. Nikada to nismo prihvatili kao Sindikat BiH. I dalje smo stanovišta da minimalna plaća treba da iznosi 70 posto od prosječne plaće u FBiH i zbog inflacije.

Povećanje od 53 KM je poražavajuće – govori za Faktor Mevludin Bektić, predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij Federacije.

Upitali smo da li će se kontrolisati na terenu poslodavci da li primjenjuju uredbu Vlade FBiH jer je ranije bilo manipulacija radnicima u smislu da se radnicima isplati minimalac, ali se umanji topli obrok.

– To su manjkavosti uredbe. Poslodavac uvijek može posegnuti za tim da umanji neka druga prava kako bi isplatio 596 KM. Zato smo tražili da minimalna plaća bude 750 KM plus topli obrok, troškovi prijevoza i da ne može doći do smanjenja toplog obroka, regresa. Međutim, Vlada je donijela drugu uredbu i sada imamo posljedice.

Neprestano smo ukazivali kako inspekcija mora kontrolisati provedbu uredbe, kako bi se zaštitili radnici i spriječio “reket” poslodavaca prema uposlenicima. Nažalost, na terenu imamo sve više prisutno to reketiranje gdje se od radnika traži da vrate novac poslodavcima – upozorava Bektić.

Minimalna plaća se odnosi na oko 150.000 radnika u realnom sektoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79