Zabrana ulaska u Njemačku za građane koji nisu iz EU-a do 31. augusta

Njemačka planira produžiti upozorenja za putovanja u više od 160 zemalja izvan Evropske unije do 31. augusta, dok se države diljem svijeta i dalje bore protiv pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će njemačka vlada odobriti taj korak na svom redovnom sastanku u srijedu, rekli su vladini izvori.

Dodali su da bi se iznimke mogle napraviti za pojedine zemlje koje bi ispunjavale kriterije, prenosi Hina.

Prošle sedmice njemačka vlada je rekla da se sprema ukinuti upozorenja za putovanja u 29 zemalja u Evropi od 15.juna.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je prošle sedmice da će Nijemcima biti savjetovano da ne putuju u Veliku Britaniju ako im to nije nužno, s obzirom na to da je na snazi 14-dnevni karantin za turiste.

– Ukidanje upozorenja ne znači ujedno i poziv na putovanja – rekao je on i dodao kako i nakon 15. juna treba provjeravati upute za putovanja u pojedine zemlje koje će biti redovno aktualizirane.

Evropska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson poručila je prošle sedmice kako je potrebno da sve zemlje članice EU-a do kraja juna otvore granice jedne prema drugima, dok bi vanjskih granica Unije trebalo biti otvorene početkom jula.

Na sastanku u petak ministri unutrašnjih poslova EU-a najavili su da bi otvaranje unutrašnjih granica Šengenskog prostora trebalo biti završeno do kraja juna, a postupno otvaranje vanjskih granica EU-a trebalo bi početi u julu.

Austrija će sljedeće sedmice otvoriti granice i ukloniti zahtjeve za karantin putnika iz više od 20 evropskih zemalja, u daljnjem koraku olakšavanja mjera prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79