Zabrinjavajuća situacija: Broj novozaraženih koronavirusom u TK-u svakodnevno raste

Povećan je broj smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa na području Tuzlanskog kantona i većina preminulih osoba nije bila vakcinisana. Također, broj novozaraženih svakim danom je u skoku i već odavno je trocifren. I dok je stanovništvo opušteno i u većini slučajeva se ne pridržava propisanih mjera u cilju prevencije zaraze, uz malu zainteresovanost za vakcinaciju, vakcinisanje zdravstvenih radnika u UKC-u Tuzla počelo je danas.

Posljednjih mjesec dana svjedočimo zabrinjavajućoj situaciji i kada su u pitanju smrtni slučajevi, ali i broj novozaraženih osoba na području najmnogoljudnijeg kantona. I kapaciteti Respiratornog centra UKC-a Tuzla su skoro popunjeni, a nijedan od 22 hospitalizirana pacijenta u ovom odjelu nisu vakcinisana.

“Ono što treba naglasiti je da imamo četvoro djece i četiri majke na Klinici za dječije bolesti, i preko vikenda jedan skok kada je u pitanju Genikeloško – akušerka klinika na kojoj imamo pet pacijentica od toga dvije porodilje i tri trudnice”, istakao je doc.dr.med.sc. Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove JZU UKC Tuzla.

Slaba zainteresovanost stanovništva za vakcinaciju pogodovala je razvijanju ovakve situacije. Stoga nadležni još jednom apeluje na građane Tuzlanskog kantona da se vakcinišu i time preveniraju obolijevanje ili teške simptome koronavirusa.

“Naročito i prije svega sačuvanja zdravlja, ljudskih života a i zbog najavljene odluke Federalnog kriznog štaba i uvođenju pravila 3G od 20. decembra”, dodaje Hadžiefendić.

Danas je počela i vakcinacija zdravstvenih radnika UKC-a Tuzla trećom, odnosno booster dozom. Trećom dozom se od polovine novembra mogu vakcinisati i građani, prema ranije utvrđenoj listi prioriteta.

“Ako je proteklo najmanje šest mjeseci od druge doze osoba može primiti treću dozu vakcine odnosno može se revakcinisati”, pojašnjava dr. Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

U svijetu se pojavio i novi soj koronavirusa omikron koji ne uzrokuje gubitak okusa i mirisa, što je bila osnovna karakteristika prethodnih sojeva. Do sada nije registrovan u Bosni i Hercegovini.

“Do sada je bilo sojeva ali neće biti grčkog alfabeta koliko će biti novih sojeva i toga morate biti svjesni. Prije godinu dana sam izjavio da nikada nećemo iskorijeniti infekciju koronavirusa, ona samo može biti blaža i jenjavati ukoliko se adekvatno cijepimo i procijepimo preko 70 posto”, navodi prof. dr. Jurica Arapović, infektolog u SKB Mostar.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da novi soj koronavirusa omikron predstavlja vrlo visok rizik kada je u pitanju globalni nivo, budući da još nije u potpunosti poznato koliko je opasan i kako se prenosi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79