Zabrinjavajuće statistike: Svaki deseti vozač bio pod uticajem alkohola

U protekloj godini, u Sarajevu i Banjoj Luci, zabilježeno je preko stotinu saobraćajnih nesreća uzrokovanih upravljanjem vozila pod dejstvom alkohola. Podaci sarajevske policije otkrivaju da je u Kantonalnom području Sarajeva bilo čak 26 takvih nesreća tokom godine, što predstavlja ozbiljan izazov za bezbjednost saobraćaja.

Policija je tokom istog perioda sankcionisala 3.844 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, što znači da je svaki deseti vozač bio pod uticajem alkohola. Dnevno, u prosjeku, deset vozača je bilo uhvaćeno u ovakvom prekršaju, čime se naglašava ozbiljnost problema.

Banjalučki slučajevi su također zabrinjavajući. U 2023. godini, Banja Luka je svjedočila 115 saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom sa više od 1,5 promila alkohola u krvi. U ovim nesrećama, dvije osobe su izgubile živote, a pješaci su bili najčešće žrtve.

Policija u Banjoj Luci iz saobraćaja je isključila čak 2.328 osoba koje su upravljale vozilom pod dejstvom alkohola, što dodatno naglašava problematiku ovog rizičnog ponašanja.

Vožnja pod dejstvom alkohola nosi visok rizik za sve učesnike u saobraćaju, a svaki vozač treba biti svjestan odgovornosti koju nosi za sopstveni život, život saputnika i živote drugih učesnika u saobraćaju. Ova opomena posebno je važna za mlade vozače koji često potcjenjuju ozbiljnost vožnje pod dejstvom alkohola.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79