Zabrinjavajuće: U Hrvatskoj građani 1. po pretilosti, a 2. po smrtnosti od raka u EU

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Hrvatska je prva po pretilosti, a druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u EU, navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Hrvatska je 2019. godine imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 odsto više od prosjeka EU, a lošija je samo Mađarska.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća – 2.013 smrtnih slučajeva, debelog crijeva 1.264 i prostate 809 slučajeva.

Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća – 870 smrtnih slučajeva, debelog crijeva 839 i dojke 757.

Procijenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije učestvuju u programima za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima i nižeg stepena obrazovanja i primanja, navodi OECD.

U izvještaju je navedeno da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU, a u samom je vrhu i prema učešću pušača.

Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost, kao i zagađen vazduh su faktori rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU, prenose hrvatski mediji.

  • Kvalitet liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU – dodaje OECD koji upozorava da “nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka” u Hrvatskoj.

 

Hrvatima su besplatno dostupne dvije vakcine za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom – protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji se povezuje s rakom grlića materice i drugim vrstama raka, zaključuje OECD.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79