Zagreb ukida ulicu nazvanu po nadbiskupu čije je tijelo nakon rata prebačeno u Sarajevo

U gradu Zagrebu je konačno došlo do promjene naziva ulica imenovanim po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske. U gradsku skupštinu poslan je prijedlog za ukidanje ulica Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića.

Svjetski jevrejski kongres već je upozoravao da je “jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primjera historijskog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH”.

Poznati historičari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Vijeća gradske četvrti Peščenica preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili “istaknuti suradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH”, prenosi Jutarnji list.

Nadbiskup Ivan Šarić objavio je u NDH nekoliko pjesama u počast poglavniku, kao što su “Kad sunce sja”, “Poglavniku oda” koja je objavljena uoči Božića 1941. godine Iskazivao je naglašenu podršku Paveliću, NDH i ustašama, a poslije je emigrirao.

Nadbiskup Šarić je umro u madridu 1960. godine a posljednja želja mu je bila da bude sahranjen u Sarajevu u crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru, koja je izgrađena za vrijeme njegovog službovanja u Sarajevu.

Nakon završetka agresije na BiH, 1997. godine posmrtni ostaci Ivana Šarića su prebačeni iz Madrida u Sarajevo, odnosno u crkvu sv. Josipa na Marijin dvoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79